V Idlibe bol zabitý ďalší turecký vojak
29 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Sýrske vládne sily v provincii Idlib zabili ďalšieho tureckého vojaka a dvoch zranili, uviedlo ministerstvo obrany v Ankare. Turecko má v pláne tento incident oplatiť, pričom obe krajiny sú na pokraji otvorenej vojny. Informuje portál RT.


Najnovšia obeť prichádza len necelý deň po tom, čo bolo zabitých 33 tureckých vojakov v dôsledku leteckého útoku v Idlibe. Turecko vyslalo do provincie tisíce vojakov a arzenálu. Idlib je poslednou pevnosťou militantov - niektorí z nich sú členmi Al-Káidy - ktorí sa raz usilovali zvrhnúť vládu v Damasku.

K leteckému útoku, ktorý zabil turecké jednotky, došlo potom, čo sýrska armáda odvracala rozsiahlu operáciu voči teroristickej skupine Hayat Tahrir al-Šám (HTS) neďaleko mesta Behun. Tureckí vojaci boli údajne zmiešaní s teroristami, informovalo ruské ministerstvo obrany v piatok.

Sýrske jednotky v niekoľkých posledných týždňoch postupovali proti militantnom a pri mnohých príležitostiach sa stretli aj s tureckými jednotkami. Keďže sýrska vláda je podporovaná ruskými silami, zatiaľ čo Turecko je členom NATO, konflikt vyvolal obavy možnej vojny, do ktorej by sa zapojila aj Európa a USA.

"Bojovali sme s Ruskom 16-krát a budeme s ním bojovať opäť," varuje Erdoganov poradca
Člen expertného orgánu, ktorý radí tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, naznačil, že Ankara je pripravená ísť do vojny s Ruskom po tom, ako sa opäť zvýšilo napätie v sýrskej provincii Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Marek Molnár