Sýria poprela tvrdenie Erdogana o zničení objektov s chemickými zbraňami
29 | 02 | 2020 I TASR

Sýrska vláda odmietla v sobotu vyjadrenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, podľa ktorého turecké sily zničili na území Sýrie zariadenia na výrobu chemických zbraní a sklady chemických látok. Podľa reakcie zverejnenej štátnou tlačovou službou SANA ide o zavádzajúce a prehnané tvrdenie, informovala agentúra DPA.


"Tvrdením o zničení zariadení spojených s chemickými zbraňami v Sýrii prezident tureckého režimu uplatňuje politiku zavádzania. Ak by boli Erdoganove reči o zničení chemických zariadení južne od Aleppa pravdivé, bolo by v okolitých oblastiach mnoho obetí," reagoval Damask.

Erdogan predtým povedal, že po nálete v provincii Idlib na severozápade Sýrie, pri ktorom bolo usmrtených vyše 30 tureckých vojakov, pristúpilo Turecko k rozsiahlym protiútokom, pričom zničilo aj zariadenia slúžiace na výrobu chemických zbraní. Vyjadril sa tak v sobotu počas prvého vystúpenia na verejnosti od štvrtkového náletu, ktorý Ankara pripísala sýrskym vládnym silám.

Razia vo Veľkej holandskej banke v súvislosti s vyšetrovaním škandálu prania peňazí
Pri druhej razii v súvislosti s vyšetrovaním cumex bola prehľadaná pobočka holandskej banky ABN Amro. ABN Amro je tiež stihaná za pranie špinavých peňazí. Informuje DW. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Dominik Simon


Podľa tureckého prezidenta boli "terčmi ťažkej paľby a zničené viaceré objekty vrátane letiskových plôch, muničných skladov, systémov protivzdušnej obrany, hangárov a zariadení na výrobu chemických zbraní".
"Do včerajšieho večera bolo vyhodených do vzduchu aj sedem skladov s chemickými materiálmi," povedal Erdogan na straníckom zhromaždení v Istanbule. Prezident tiež uviedol, že turecká armáda pri týchto útokoch zlikvidovala vyše 2100 sýrskych vojakov a takmer 300 vojenských vozidiel vrátane 94 tankov.

Podľa Erdogana pri štvrtkovom nálete v Idlibe zahynulo celkove 36 tureckých vojakov. Ich zabitie zvýšilo napätie medzi Tureckom a Ruskom, ktoré podporuje ofenzívu sýrskeho vládneho režimu v Idlibe. Cieľom Damasku je prevziať kontrolu nad zvyšnými časťami tohto regiónu, kde Ankara stojí na strane protivládnych skupín.

"Najväčší daňový podvod v dejinách Európy" Prvý podozrivý už skončil vo väzbe
Nemecké úrady zrejme postúpili do ďalšej fázy vyšetrovania rozsiahleho daňového podvodu, kvôli ktorému Nemecko prišlo o niekoľko miliárd eur. Český portál investigace.cz informuje o tom, že bývalý partner advokátskej kancelárie Freshfields... Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič