Pohľadávky Sociálnej poisťovne presahujú 829 miliónov, vlani stúpli o vyše 50 miliónov eur
28 | 02 | 2020 I SITA

O 50,8 milióna eur na 829,5 milióna eur stúpli počas minulého roka pohľadávky Sociálnej poisťovne. Za nárastom objemu pohľadávok poisťovne pritom stoja nemocnice, ktorých dlhy voči poisťovni vlani vzrástli o 94 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne z rok 2019. Záväzky nemocníc voči Sociálnej poisťovni pritom rastú aj po ich oddlžovaní zo štátnych finančných aktív.


Pohľadávky Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti rezortu zdravotníctva ku koncu minulého roka dosiahli 219,6 milióna eur. Od konca roka 2018 sa zvýšili o 87,1 milióna eur. Nárast pohľadávok pre neplatenie mesačných odvodov evidovala poisťovňa pri desiatich zdravotníckych zariadeniach v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva.

Išlo o Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Národný ústav detských chorôb v Bratislave, Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline, Národnú transfúznu službu SR v Bratislave, Univerzitnú nemocnicu v Martine, Univerzitnú nemocnicu v Bratislave, Fakultnú nemocnicu v Trnave, Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura v Košiciach, Fakultnú nemocnicu J. A. Reimana v Prešove a Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach.

Internetom sa šíri falošný prieskum, varuje agentúra Focus
Prieskumná agentúra už podala trestné oznámenie. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam zaznamenala poisťovňa ku koncu vlaňajška roka pohľadávky vo výške 22,9 milióna eur, čo bolo medziročne viac o 7 miliónov eur.

"Nárast pohľadávok pre neplatenie mesačných odvodov v súčasnosti evidujeme pri piatich transformovaných zdravotníckych zariadeniach," uviedla poisťovňa. Ide o Nemocnicu s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnicu s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnicu s poliklinikou v Ilave, Nemocnicu s poliklinikou v Novom Meste nad Váhom a Nemocnici A. Wintera v Piešťanoch.

S procesom oddlžovania zdravotníckych zariadení, ktorý bol rozložený na tri etapy, začalo Ministerstvo zdravotníctva SR v roku 2018. Oddlžovanie sa týkalo veriteľov nemocníc, či veriteľov Národnej transfúznej služby. V prvej etape, ktorá sa skončila v júli 2018, bola oddlžovaná suma 339 miliónov eur.

Odborníci navrhujú, aby deti chodili na ZŠ až 10 rokov
Nie osem, ani deväť, ale až desať rokov na základných školách odporúčajú odborníci. Na stredných školách navrhujú zaviesť prvý rok spoločného všeobecného štúdia. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová


Po tomto oddlžení v júli 2018 klesli pohľadávky Sociálnej poisťovne voči nemocniciam o 182 miliónov eur na 112 miliónov eur. Od konca júla 2018 do konca augusta 2019 však pohľadávky poisťovne voči nemocniciam vzrástli o 95,5 milióna eur na 207,5 milióna eur. Druhé kolo oddlžovania sa začalo v novembri 2018 a týkalo sa pohľadávok za vyše 55 miliónov eur.

Administratívne procesy k tejto etape oddlžovania sa skončili začiatkom marca minulého roka. V treťom kole sa nemocnice oddlžujú o sumu 95 mil. eur. Súčasťou oddlžovania sú aj ozdravné plány, ktoré každá nemocnica musela prijať a plniť, aby mohla oddlžovanie využiť.

Koncepciu oddlženia zdravotníckych zariadení schválila na svojom rokovaní vláda ešte v septembri 2017. Cieľom koncepcie je podľa rezortu riešiť finančnú situáciu nemocníc vo vzťahu k ich veriteľom v oblasti existujúceho stavu záväzkov po lehote ich splatnosti, ako aj realizáciu opatrení na úrovni nemocníc s cieľom zamedzovať ich ďalšiemu zadlžovaniu.

Predpoveď počasia pre Slovensko na piatok, sobotu 29.2. a nedeľu 1.marca
V piatok prevažne zamračené, občasný dážď, vo vyšších polohách sneženie. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | TASR