Turecká armáda z Idlibu neustúpi, varuje Erdogan
26 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Turecký vodca zopakoval svoj postoj voči Sýrii, pričom vylúčil ustúpenie z Idlibu, kde jeho sily bojujú proti povstalcom. Dal tiež Damasku čas na ústup z tureckých pozorovacích miest. Informuje portál RT.


"Neustúpime z Idlibu. V tejto oblasti nie sme hosťami, sme hostitelia,“ vyhlásil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na stretnutí svojej strany. Erdogan tiež uviedol, že Ankara dáva Damasku čas na stiahnutie svojich síl z tureckých pozorovacích staníc, aby sa ukončil „útočný režim“. Táto ponuka „bude trvať do konca tohto mesiaca“.

Erdogan povedal, že sa pokúsil získať podporu Donalda Trumpa, „ale zatiaľ žiadna podpora nie je dohodnutá“. Turecký prezident tiež dodal, "že zrejme bude potrebné ďalšie stretnutie".

Idlib sa nachádza na severozápade Sýrie a je poslednou zostávajúcou základňou protivládnych rebelov a islamistických militantov.

Nepriateľské akcie sa v posledných týždňoch dramaticky zvýšili, keď sýrska armáda obnovila svoju ofenzívu v snahe oslobodiť strategické mestá v provincii.

Moskva však trvá na tom, že sýrska armáda koná na svojom vlastnom území a má právo obnoviť suverenitu a potlačiť islamistické vzbury. Rusko tiež trvá na tom, že Turecko nedokázalo oddeliť „miernu opozíciu“ od teroristov - kľúčové ustanovenie v rámci dohody zo Soči z roku 2018.

4 tínedžeri boli zatknutí potom, čo na Floride podpálili historickú vlakovú stanicu (VIDEO+FOTO)
Štyria tínedžeri boli zatknutí potom, čo založili masívny požiar, ktorý zničil takmer 100 rokov starú železničnú stanicu na Floride. Informuje portál CNN. Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Marek Molnár