Strany chcú po voľbách riešiť aj nedostatok zdravotníckeho personálu
26 | 02 | 2020 I SITA

Nedostatok zdravotníckeho personálu podľa strán treba riešiť, viaceré vidia riešenie v rezidentských programoch. Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu) chce zabezpečiť lepšie vzdelávanie, pravidlá pre atestácie, pracovné podmienky aj vyššie mzdy.


Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) navrhuje, aby znovu vznikla pozícia zdravotnícky asistent, ktorý bude mať stredoškolské vzdelanie a kompetencie súčasných sestier. Hnutie Sme rodina chce legislatívne upraviť pregraduálne a postgraduálne vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov. Reforma nemocníc podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) uvoľní časť nemocničného personálu do ambulantnej praxe.

Podľa Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) netreba zabúdať na grantové schémy, refinancovanie poplatkov za štúdium, ubytovanie a cestovné či zmenu rezidenčných programov. Podľa Dobrej voľby je potrebné stabilizovať situáciu s nedostatkom personálu lepšími pracovnými podmienkami a podmienkami pri výučbe zdravotníkov. Slovenská národná strana (SNS) chce rozšíriť rezidentský program pre absolventov lekárskych fakúlt, aby mohli získať špecializácie v potrebných odboroch. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré strany poskytli agentúre SITA.

Koalícia PS/Spolu chce podľa Oskara Dvořáka rozšíriť podporu rezidentských programov či zaviesť pravidlá vzdelávania a atestácií. Plánuje tiež sprofesionalizovať manažmenty nemocníc, podporiť nové modely práce v ambulanciách a nemocniciach a zatraktívniť prácu nižšieho zdravotníckeho personálu.

Muž, kvôli ktorému sa v Taliansku rozšírila epidémia, čakal na testy 36 hodín!
Tridsaťosemročný amatérsky futbalista Mattia navštívil na začiatku minulého týždňa nemocnicu v severotalianskom CODOGNO s podozrením na zápal pľúc. Testy na nový typ koronavírusu mu však tamojší lekári urobili až po 36 hodinách, po celú túto dobu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Miroslav Tóth


"Sestrám s vysokoškolským vzdelaním zvýšime kompetencie a platy, aby sme odbremenili aj doktorov," uviedol pre agentúru SITA Martin Beluský z ĽSNS.

Hnutie Sme rodina chce rezidentský program pre lekárov rozšíriť a zatraktívniť, diplomované sestry by podľa ich návrhu mohli ľahšie a rýchlejšie získať magisterský titul. Zdravotným sestrám chce hnutie rozšíriť kompetencie, plánuje tiež zjednodušiť uznávanie zdravotníckeho vzdelania cudzincov.

"Budeme presadzovať racionalizáciu vzdelávania, štandardov, kompetencií, zodpovednosti a finančného ohodnotenia stredného zdravotníckeho personálu a zdravotných sestier s ukončeným vysokoškolským vzdelaním pre odlišné potreby ústavnej a ambulantnej zdravotnej starostlivosti," uviedlo pre agentúru SITA tlačové oddelenie hnutia.

Vylepšený rezidentský program a zjednodušené pravidlá špecializačného štúdia podľa SaS zvýšia záujem mladých lekárov ostať na Slovensku. Zvýšené kompetencie pre všeobecných lekárov majú tiež zvýšiť atraktívnosť tejto profesie.

Koalícia zabudla, že 13.dôchodky presadzoval ako prvý Boris Kollár
26 | 02 | 2020 | Platený PR článok


Vyššie kompetencie sestier a ich odbremenenie od administratívy podľa SaS zvýši ich spoločenské uznanie a finančné ohodnotenie. Pôžičkový program má pomôcť pri zakladaní či dovybavení ambulancií. SaS chce tiež poskytovať štipendiá na štúdium ošetrovateľstva už od strednej školy. Pre agentúru SITA to uviedla tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Jana Cigániková.

"Dôraz kladieme na využitie zdrojov pre podporu systému minimálnych počtov lekárov a sestier v potrebných odbornostiach a oblastiach už pri prijímaní na lekárske fakulty, pri zaraďovaní a prijímaní na špecializačné štúdium," uviedol pre agentúru SITA expert KDH na zdravotníctvo Ján Hencel. Riešenie problematiky v ambulantnej starostlivosti novým platobným mechanizmom podľa KDH podporí vstup nových zdravotníkov do systému. Strana tiež navrhuje zvýšenie miezd sestier a lekárov.

"Navrhujeme postupné zvyšovanie výdavkov na zdravotníctvo, a to zvýšením verejných zdrojov v zdravotníctve v priebehu dvoch rokov na minimálne 6,5 percenta HDP a v nasledujúcich troch rokov na úroveň 7 percent HDP v kombinácii so zmenou odmeňovania a financovania hybridným modelom za výkon a výsledok," konštatovala pre agentúru SITA hovorkyňa Dobrej voľby Martina Šoltésová.

Potrebné je podľa nej pokračovať aj v programoch podpory špecializácií a investovať do výstavby nových univerzitných nemocníc, aby vôbec lekári študovali na Slovensku.

Agentúra SITA oslovila k tejto téme 11 najsilnejších politických strán podľa januárových volebných preferencií. Na otázky neodpovedali strany Smer-SD, Most-Híd, OĽaNO a Za ľudí.

Na stravovanie detí má významný vplyv príjem a vzdelanie rodiča
Čím má rodič vyššie vzdelanie a príjem, tým je vyšší predpoklad, že budú mať jeho deti lepšie stravovacie návyky. Povedal to na dnešnej konferencii projektu Viem čo zjem vedúci Odboru podpory zdravia Úrad verejného zdravotníctva SR Róbert Ochaba.... Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | SITA