Koronavírus nepredstavuje dôvod na paniku, prehlásila eurokomisárka pre zdravie
26 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Šírenie nákazy koronavírusom v Európe je znepokojujúce, ale nie je dôvodom na paniku. Vyhlásila to v stredu v Ríme eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová, píše agentúra AFP.


"Táto situácia je znepokojujúca, ale nemôžeme podľahnúť panike," povedala Kyriakidesová pred novinármi po stretnutí s talianskym ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom.

"Musíme byť ostražití aj čo sa týka nesprávnych informácií a dezinformácií, ako aj xenofóbnych výrokov, ktoré zavádzajú občanov a spochybňujú prácu verejných predstaviteľov," dodala.

Kyriakidesová podľa agentúry DPA povedala, že EÚ robí všetko, čo je v jej silách, aby chránila svojich občanov. Zároveň vyzvala všetky členské štáty, aby prepracovali svoje plány boja proti šíreniu koronavírusu.

V Rakúsku zomrela Talianka, lekár nevylúčil nákazu koronavírusom
Podozrenie z nakazenia novým druhom koronavírusu vyvolal prípad dovolenkárky z Talianska, ktorá zomrela v noci na stredu na území rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko. Pohotovostný lekár infekciu nevylúčil a vzorky získané výterom boli zaslané na... Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | TASR


Eurokomisárka zdôraznila, že Európa sa zatiaľ nachádza vo fáze, keď vírus Sars-CoV-2 dokáže kontrolovať a zamedziť jeho šíreniu. Podľa jej slov ide teraz o ochranu pred rozsiahlym rozšírením vírusu. Situácia sa však môže veľmi rýchlo zmeniť, ako ukazuje aj príklad Talianska, varovala. Minister Speranza zdôraznil, že už nejde len o národnú, ale medzinárodnú zdravotnú krízu.

V Taliansku sa nakazilo už 374 ľudí a 12 z nich zomrelo. Krajina je najviac postihnutou spomedzi európskych štátov. Na celom svete je vírusom infikovaných dovedna už viac než 80.000 osôb.

Kyriakidesová spolu so Speranzom sa v Ríme stretli s riaditeľkou Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andreou Ammonovou a riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hansom Klugem.

Taliansko sa stáva európskym hniezdom pre koronavírus. Boli potvrdené 2 obete a 79 infikovaných
Počet potvrdených infikovaných koronavírusom Covid-19 stúpol v Taliansku na 79, čo núti úrady zaviesť prísnejšie opatrenia a karantény v severných oblastiach Lombardsko a Veneta. Informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Marek Molnár