Poslanci odmietli Istanbulský dohovor
25 | 02 | 2020 I SITA

Parlament zatiaľ kvôli "neuznášaniaschopnosti" nehlasoval o zrušení diaľničných známok a zvýšení prídavku na dieťa.


Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes odmietli Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu, ktorý je známy aj ako Istanbulský dohovor. Hlasovalo proti nemu 96 zo 113 prítomných členov zákonodarného orgánu. Poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Ondrej Dostál nepochodil s procedurálnym návrhom, aby parlament prerušil rokovanie o tomto dohovore do 13. marca 2020.

Keďže parlament nebol ani dnes uznášaniaschopný pri novele zákona, ktorej cieľom je zrušiť diaľničné známky pre autá do 3,5 tony, predseda NR SR Andrej Danko prerušil rokovanie pléna do stredy do 11:00.

"Nie je vôľa tento zákon prerokovať, nie je Národná rada uznášaniaschopná. Nemôžem pristúpiť ani k rokovaniu o prídavku na dieťa," povedal Danko.

Penzisti dostanú v novembri trináste dôchodky, parlament návrh schválil
Trinásty dôchodok pre všetkých penzistov nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | SITA


Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) 10. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru.

Prezidentka premiérovi navrhla, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR s tým, že bude rozhodnutie poslancov rešpektovať, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k Istanbulského dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom.

Istanbulský dohovor vyvolal v parlamente vášne. Poslanci sa obviňujú zo zvrhlosti, ale aj z rasizmu
NR SR dnes pokračuje v rozprave, ktorá sa týka Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, takzvaného Istanbulského dohovoru. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok, SITA