Palrlament: Skrátené legislatívne konanie o 13. dôchodku je schválené
25 | 02 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Za zrýchlené rokovanie hlasovali poslanci Smer-SD, SNS a ĽSNS.


O osude tohto návrhu sa tak rozhodne už v najbližších dňoch, kým v štandardnom režime sa poslanci návrhmi zákonov zaoberajú na dvoch parlamentných schôdzach. Za skrátené konanie hlasovalo 76 poslancov, deväť poslancov sa zdržalo.

Okrem poslancov za Smer-SD, SNS a ĽSNS sa na hlasovaní zúčastnili aj poslanci za hnutie Sme rodina, ktorí sa zdržali hlasovania. Poslanci za strany Za ľudí, SaS, PS/Spolu a KDH sa na hlasovaní o skrátenom konaní nezúčastnili.

R.Fico: Matovič sám o sebe hovorí, že nie je normálny, a má pravdu
Opozícia dnes podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica, na rozdiel od minulých volieb, nemá žiadneho „gazdu“, ani žiadnu hodnotovú protiváhu najsilnejšej vládnej strany. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | TASR


Od decembra tohto roka by sa mal na Slovensku zaviesť trinásty dôchodok pre všetkých penzistov. Ten nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura.

Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku. Všetci starobní dôchodcovia by mali dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie.

Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov majú v tomto roku dosiahnuť 589 miliónov eur ročne. Po odpočítaní 147 miliónov eur, ktoré sa usporia na zrušených vianočných príspevkoch, tak čisté výdavky na trináste penzie predstavujú 442 miliónov eur. Poberatelia ostatných druhov dôchodkov by mali dostávať vždy v decembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku.

Danko sťahuje nápad s diaľničnými známkami a obviňuje Facebook
Predseda SNS Andrej Danko nebude ďalej presadzovať zrušenie diaľničných známok. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Známky zatiaľ neprešli

Plénum Národnej rady (NR) SR nebolo ani na druhý pokus pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní pri zrušení diaľničných známok uznášaniaschopné. Poslanci nehlasovali ani o zrýchlenom režime v prípade zvýšenia prídavku na dieťa.

Celkovo bolo prítomných na hlasovaní len 28 poslancov. Nezaprezentovali sa poslanci Smeru-SD a niektorí poslanci SNS, iní sa zdržali. Neprítomná bola aj väčšina poslancov opozície.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) neuviedol, kedy sa bude hlasovať o týchto dvoch návrhoch. Poslanci tak pokračujú v rozprave v prvom čítaní k zavedeniu 13. dôchodku na Slovensku. Následne sa vrátia k Istanbulskému dohovoru.