Líbyjské mierové rozhovory sa prerušili, konkurenti odstúpili
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Sily Khalifa Haftara sa pohybujú smerom k hlavnému mestu Tripolis, keďže snahy medzinárodne uznávanej vládny ich odraziť sú neúspešné. Úsilie OSN o zmierenie rivalov trvalo takmer rok. Informuje DW.


Mierové rozhovory medzi líbyjskou vládou a konkurenčným vojenským veliteľom Khalifom Haftarom sa v pondelok po 10 mesiacoch konfliktu zrútili. Opozičný východo-Líbyjský parlament, podporovaný vojvodcom Haftarom, vyhlásil, že sa nezúčastní na rokovaniach podporovaných OSN, pretože nebudolo schválených všetkých jeho 13 zástupcov. Toto oznámenie prišlo len pár hodín po tom, ako podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL) uviedla, že obe strany prišli s návrhom dohody o prímerí a budúci mesiac sa zapoja do rozhovorov.

Premiér Fajez al-Sarraj obvinil Haftarove sily z ostreľovania hlavného mesta Tripolis a označil ho za „vojnového zločinca“. Kritizoval tiež nečinnosť medzinárodného spoločenstva. „Opakovane sme žiadali vytvorenie vyšetrovacích komisií, ktoré by vyšetrovali porušenia, nútené presídlenie, mimosúdne zabíjanie,“ uviedol. Po postupe Hafara na hlavné mesto Tripolis sa OSN usilovala o ukončenie boja a nadviazanie dialógu medzi frakciami už takmer rok. Minister zahraničných vecí Mohamed Taha Syala vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo ropnú blokádu Haftarom, pričom povedal, že „musí dať pokyn na otvorenie ropných polí a otvorenie prístavov pre líbyjský ľud“.

Líbya, známa svojimi ropnými rezervami, sa za vlády plukovníka Moammara Kaddáfího dostala do politického zmätku. Bola zvrhnutá, keď západné ozbrojené sily zasiahli, pretože jeho sily sa snažili v roku 2011 potlačiť ozbrojené povstanie. V súčasnosti v krajine vládne dočasná vláda národnej dohody (GNA), ktorá bola vytvorená na základe iniciatívy OSN v roku 2015.

Sily líbyjského generála Haftara tvrdia, že v prístave Tripolis bombardovali tureckú loď „naloženú zbraňami a strelivom“
Mediálna ruka Líbyjskej národnej armády (LNA) uviedla, že ich sily namierili na nákladnú loď, ktorá prepravovala muníciu a zbrane z Turecka do osamoteného prístavu Tripolis, kde má sídlo vláda podporovaná OSN. Informuje RT. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Dominik Simon