Istanbulský dohovor vyvolal v parlamente vášne. Poslanci sa obviňujú zo zvrhlosti, ale aj z rasizmu
25 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok, SITA

NR SR dnes pokračuje v rozprave, ktorá sa týka Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, takzvaného Istanbulského dohovoru.


V priebehu dnešného rokovania Národnej rady SR (NR SR) vyvolala problematika prijatia respektíve odmietnutia Istanbulského dohovoru vypäté poslanecké diskusie. Ústavnoprávny výbor NR SR odporučil plénu parlamentu nevysloviť s Dohovorom súhlas. Všeobecne sa očakáva, že poslanci znenie tohto návrhu podporia.


V rámci následnej rozpravy nezaradený poslanec Richard Vašečka odmietol, že by mal byť Istanbulský dohovor témou a to bez ohľadu na vyjadrenie Slovenskej republiky. „Zbláznili sme sa! To znamená, že vy tvrdíte, že je úplne fuk, ako sa k tomu vyjadrí Národná rada SR. Prestaňme kecať a začnime sa venovať ohrozeným ženám, deťom, starším, slabším, skutočným problémom ľudí,“ povedal Vašečka.


Rovnako nezaradený poslanec Martin Poliačik, ktorý je členom neparlamentnej koalície PS/Spolu, označil Vašečku za nástupcu bratov Kuffovcov, Jána Slotu či Andreja Danka. Poliačik spolu s tým tvrdí, že ak Slovensko s Istanbulským dohovorom vyslový súhlas, pridá sa tak k „najcivilizovanejším krajinám planéty, ktoré si ctia ľudské práva.“


Hlina opäť perlil, nechce viesť "kultúrnu zákopovú vojnu". Istanbulský dohovor mu nevadí
02 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR

K Poliačikovi sa pridal poslanec Ondrej Dostál (SaS), ktorý upozornil, že rozprava o Istanbulskom dohovore pripomína „strašenie bubákmi“, ktorí však neexistujú. Hovoril taktiež o tom, že pre niektoré politické strany predstavuje Istanbulský dohovor platformu, na ktorej si pred svojimi voličmi vytĺkajú politické body.


Poslankyňa Natália Grausová (ĽSNS), označila vzápätí Dostála za „agenta cudzích, protislovenských mocností“, ktorý má byť platený zahraničnými oligarchami. Dostál jej odkázal, že by s agentmi bol v prípade „fašistickej strany“ ticho, lebo sa vyplavili veci, že je platená putinovským oligarchom.


Grausová dostala priestor aj v ďalšej časti rozpravy, v ktorej označila Istanbulský dohovor za „realizáciu gender-komunizmu“. Týmto pojmom označila údajné snahy „neomarxistov a ultraliberálov“ v Európskej únii zasiahnuť prostredníctvom Dohovoru do „prirodzenej spoločenskej deľby pohlaví“ .


Slováci majú vo väčšine konzervatívne názory, zistil Focus pre TV Markíza
Názor Slovákov na túto tému zisťovala agentúra Focus v exkluzívnom prieskume, ktorý realizovala pre reláciu Na telo. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Gabriel Matta

Viacerí poslanci následne v rozprave označili Grausovej vystúpenie za „zvrhlé, rasistické a zvrátené“. Poslanec Alojz Baránik (SaS) hovoril v súvislosti s Grausovou o neprípustných rasistických výrokoch, ktoré na pôde NR SR podľa neho nemajú čo hľadať.


Kritika sa zniesla aj na hlavu predsedajúceho Bélu Bugára (Most-Híd), ktorý do Grausovej vystúpenia nezasiahol a nezastavil ho. „Ja vždy vypnem mozog pri niektorých poslancoch, lebo nemá význam to počúvať,“ oponoval voči kritike viacerých poslancov Bugár.


Do rozpravy sa napokon zapojila aj nezaradená poslankyňa Simona Petrík (mimoparlamentná strana Spolu). Petrík zdôraznila, že podľa nej je snahou Smeru a SNS rozpravou o Istanbulskom dohovore tesne pred voľbami „traumatizovať spoločnosť.“


Podľa nej je totiž prioritou Dohovoru ochrana ľudských práv žien. „Ľudia Istanbulskému dohovoru nerozumejú,“ dodala Petrík s tým, že zo strany niektorých politikov či cirkevných predstaviteľov ide o pochybnú interpretáciu jeho obsahu.


Nový vlastník TV Markíza môže šíriť čínsku propagandu, tvrdia českí Piráti
Česká pirátská strana (Piráti) žiada amerických politikov a akcionárov skupiny CME o prešetrenie možných rizík súvisiacich s predajom firmy do rúk Petra Kellnera a jeho firmy PPF. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Peter Haluza