Americká armáda prijíma „etické“ usmernenia AI
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

V usmerneniach sa stanovujú spôsoby, ako zabezpečiť, aby vojaci na bojovom poli umelej inteligencie „vykonávali primeranú úroveň úsudku a starostlivosti“. Niektorí pozorovatelia sa však domnievajú, že tieto zásady môžu byť iba „projektom etického umývania sa“. Informuje DW.


Pentagon oznámil, že v pondelok prijal „etické princípy“ používania umelej inteligencie (AI) vo vojne. Americká armáda dúfa, že urýchli vývoj umelej inteligencie v konflikte a zároveň získa dôveru verejnosti uprostred mnohých sporov týkajúcich sa konštelácie technológií. AI je podporná technológia. Jedná sa o roboty, bezpilotné lietadlá a bezpilotné prostriedky ktoré sú príkladom technológií, ktoré niekedy využívajú AI na bojisku.

Aké etické princípy?


Nové princípy vyzývajú ľudí, aby pri zavádzaní a používaní systémov AI „vykonávali primeranú úroveň úsudku a starostlivosti“. V usmerneniach je tiež potrebné uviesť „explicitné, dobre definované použitie“ pre technológiu AI. Rozhodnutia automatizovaných systémov by mali byť tiež „sledovateľné“ a „ovládateľné“. To znamená, že armáda bude mať „schopnosť vypnúť alebo deaktivovať nasadené systémy, ktoré preukazujú nezamýšľané správanie“.

Pred týmito zásadami vojenské usmernenia USA iba stanovovali, že človek musí byť zapojený do všetkých vojenských rozhodnutí AI - opatrenie známe ako človek v slučke.

Umelá inteligencia môže ovládnuť človeka už v roku 2030
Do roku 2030 majú byť vytvorené podmienky pre prepojenie umelej inteligencie a ľudského mozgu. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD