Všetky lety z Talianska do Bratislavy budú sprevádzať prísnejšie kontroly pasažierov
24 | 02 | 2020 I SITA

 Na pokyn predsedu vlády SR Petra Pellegriniho sa budú od utorka kontrolovať všetci pasažieri prilietajúci do Bratislavy z Talianska.


Slovensko tak reaguje na aktuálnu situáciu v Taliansku v súvislosti s ochorením na nový koronavírus (COVID-19). V pondelok o tom v tlačovej správe informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Prísnejšie kontroly sa budú týkať zdravotného stavu pasažierov. "Každý cestujúci na palube lietadla z Talianska do Bratislavy bude musieť vyplniť dotazník, na základe ktorého ho budeme vedieť v prípade potreby aj po prílete na Slovensko identifikovať a vyhľadať," uviedol Peter Pellegrini poverený riadením rezortu zdravotníctva.

Poslanci si nevedia predstaviť, že by museli fúkať
Na poslancov sa nevzťahuje Zákonník práce. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | SITA


Dovolenkárom, ktorí strávili posledné dni na severe Talianska rezort odporúča, aby v prípade potreby kontaktovali odborníkov na zriadených telefonických linkách. "V prípade, že na palube lietadla bude identifikovaný človek so symptómami podobnými ochoreniu COVID-19, bude okamžite po prílete odvezený špeciálnou sanitkou na izoláciu na infekčné oddelenie do nemocnice," doplnil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Na Slovensku nový koronavírus doteraz nebol potvrdený. Všetkých 55 vzoriek bolo negatívnych. Ministerstvo zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva situáciu sledujú a v prípade potreby sú pripravené aj v spolupráci s ďalšími rezortmi pristúpiť k potrebným opatreniam.

Po januárovom zasadnutí krízového štábu na ministerstve zdravotníctva sa zároveň vykonali cvičenia vo vybraných nemocniciach, na vybraných hraničných priechodoch a na letisku M.R. Štefánika v Bratislave. Zriadili sa tiež nonstop telefonické infolinky a e-mailová adresa pre verejnosť. Laboratórna diagnostika sa robí od 3. februára už aj na Slovensku, v Národnom referenčnom centre, výsledky sú tak známe do niekoľkých hodín.

Na troch gréckych ostrovoch sa začali protesty proti novým táborom pre migrantov
Demonštranti na gréckych ostrovoch Lesbos, Samos a Chios začali v pondelok stavať barikády v rámci protestu proti zámeru vlády vybudovať nové záchytné zariadenia pre migrantov, píše agentúra AP. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | TASR