Strana Vlasť tají polovicu svojich sponzorov, tvrdí Transparency
24 | 02 | 2020 I Peter Haluza

Záhadný podnikateľ Patrik Puček minulý týždeň daroval strane Štefana Harabina rovných stotisíc eur. Je tak už štvrtým človekom, ktorý daroval či požičal strane takúto sumu. Informovala o tom na sociálej sieti Transparency International Slovensko (TIS).


"Toľko stotisícových podporovateľov nemá žiadna iná strana v kampani," konštatuje TIS. Podnikateľ Puček je
podľa FinStatu štatutárom v siedmich rôznych firmách. Päť z nich malo za posledný dostupný rok - 2018 - nulové obraty. Ďalšia svoje závierky protizákonne nezverejňuje.

Poslednou je Hunan Trade, firma zaoberajúca sa vývozom potravín do Číny a sprostredkovaním čínskych investícií na Slovensko. V roku 2018 mala dvojmiliónový obrat a zisk 17- tisíc eur. Podľa obchodného registra ide o spoločný slovensko-čínsky podnik.

YouTube obnovil kanál Štefana Harabina
Účet Štefana Harabina bol zablokovaný vo štvrtok, v piatok ráno bol opäť prístupný. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Keď TIS firmu preverovala, zistila, že na internete nemá žiadne platné kontaktné telefónne čísla a na svojom oficiálnom sídle na Mariánskej 2 v Bratislave nemá ani len menovku. Harabinov darca Puček je tam predsedom predstavenstva.

Doteraz strana Vlasť minula na kampaň už milión eur, no z toho pôvod ukázala len pri polovici peňazí. "Väčšinou ide o pôžičky, no aj tam sú to verejne neznámi ľudia. Žiadna iná strana s takými malými preferenciami nemá takých štedrých darcov ako ich má Štefan Harabin," konštatuje mimovládka.

Navyše, mená sponzorov zvyšného, v kampani už minutého pol milióna eur strana nezverejnila. Ide o jednoznačne najmenej transparentnú volebnú kampaň v týchto parlamentných voľbách, uzatváta TIS.

Ján Slota vyzval k voľbe Harabinovej strany Vlasť
„Ja som hlboko presvedčený, že jediný predstaviteľ, ktorý je ešte nosičom toho vlastenectva a kresťanských hodnôt, je pán Štefan Harabin na čele politickej strany Vlasť“, povedal vo videu expredseda SNS. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | redakcia, PB