„Aj uzdravení z koronavírusu môžu šíriť vírus ďalej,“ tvrdí expert
23 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Aj pacienti, ktorí boli vyliečení z choroby Covid-19, môžu byť naďalej nákazliví, varoval popredný čínsky expert na respiračné ochorenia.




Čao Ťien-pching, ktorý vedie tím bojujúci proti šíreniu vírusu v najpostihnutejšej provincii Chu-pej, tvrdí, že v Číne existujú prípady, kedy boli v tele uzdravených pacientov zistené stopy vírusu. Tak ako v Kanade, kde bola zistená prítomnosť vírusu z výterov z krku a nosa u dvojice, ktorá sa z Covid-19 uzdravila. Informuje portál Novinky.cz.





„Je to nebezpečné, nevieme ani kam takýchto pacientov umiestniť. Nemôžme ich poslať domov, pretože by mohli nakaziť ostatných, ale ani ich nechať v nemocnici vzhľadom na nedostatok zdrojov," povedal čínsky expert časopisu Southern People Weekly. Pocit z boja proti chorobe prirovnal k hojdačke. "Nemali by sme byť pokojní. Počty nakazených by mohli znovu stúpnuť," dodal.


Víťaz z Nevady Bernie Sanders: „Američania sú chorí a unavení z prezidenta, ktorý stále klame!“
Bernie Sanders potvrdil svoje postavenie demokratického priekopníka, ktorý sa pravdebodobne postaví Donaldovi Trumpovi v novembrových prezidentských voľbách. Informuje BBC. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Podľa posledných údajov zverejnených čínskymi úradmi množstvo nakazených aj počet úmrtí vo štvrtok v porovnaní so stredou stúpol. Kým v stredu úrady informovali o 394 nakazených a 114 mŕtvych, v štvrtok to bolo už 889 nakazených a 118 mŕtvych. Chorobe v Číne tak celkovo podľahlo už 2236 ľudí, nakazených je takmer 75 500.





Čínsky prezident Si Ťin-pching včera zdôraznil, že vírus ešte z ďaleka nevyvrcholil.
„Boj za Chu-pej a Wu-chan musí byť dobre vedený a musíme prijať opatrenia na obmedzenie šírenia epidémie," povedal pre denník The South China Morning Post.




Prvé prípady ohlásilo Taliansko. V severnom regióne Lombardia bolo v piatok potvrdených 14 prípadov nákazy. Susedný región Veneto hlásil v piatok dva prípady nákazy. Prudko stúpol počet nakazených v Južnej Kórei, kde úrady za včerajšok ohlásili 100 nových prípadov. Úrady v Južnej Kórei vyhlásili uzavretú zónu. Starosta vyzval občanov, aby sa zdržiavali doma a pri pohybe na verejnosti používali ochranné rúška na tvár.





Ani vo väzniciach to nie je bezpečné. V Chu-peji je 271 nakazených v dvoch väzenských zariadeniach, z toho 230 v ženskej väznici vo Wu-chan. Väčšina z 258 novo nahlásených nakazených mimo Chu-pej pochádza z dvoch väzníc v provinciách Šan-tung a Če-ťiang. Tam úrady evidujú 234 infikovaných ľudí. V Šan-tungu boli zbavení funkcie miestny minister spravodlivosti a sedem funkcionárov z postihnutej väznice, pretože nezaviedli opatrenia proti šíreniu vírusu. O prácu prišiel aj šéf väznice v provincii Če-ťiang.

Jean Vanier, katolícky zakladateľ komunít L'Arche sexuálne zneužíval ženy
Náboženský vodca, ktorý vo Francúzsku založil oslavovanú organizáciu ľudí s mentálnymi poruchami údajne sexuálne zneužíval šesť žien z tejto organizácie. Informácie vyšli na povrch po jeho smrti. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka