Vo veľkých mestách ekologickejšie spôsoby dopravy majú vytlačiť autá
22 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Najväčším skokanom v návykoch súvisiacich s dopravou by mal byť Manchester.


Vo veľkých mestách bude v najbližších desiatich rokoch menej áut, ľudia budú viac využívať alternatívne spôsoby dopravy. Vyplýva to zo štúdie Kantar, ktorý urobil prieskum medzi 20-tisíc obyvateľmi 31 veľkých miest vo svete. Výsledky potom hodnotilo 53 expertov. Správu priniesol web aktuality.sk.

Medzi rokmi 2020 a 2030 sa tam má znížiť podiel osobnej automobilovej dopravy o 24 percent. Rovnako tak má vzrásť záujem o verejnú dopravu o 20 percent. Doprava na bicykloch sa podľa štúdie rozrastie najmä v Paríži, Amsterdame a Kodani. Práve tieto mestá vytvárajú priaznivé podmienky pre nadšencov takéhoto presunu. Očakáva sa tiež nárast využívania zdieľaných bicyklov či skútrov.

Jedným z dôvodov poklesu využívania vlastných áut má byť starnutie svetovej populácie i nové obchodné modely, vyplýva z prognózy. Podiel áut na cestách sa zo súčasných 51 percent má znížiť za dekádu na 46 percent. Podiel cyklistickej, pešej či hromadnej dopravy stúpne z 45 percent na 49 percent.

Progresívny cirkus nemá nič spoločné s demokraciou!
Vyzeralo to, že z predvolebnej paniky z mizerných preferencií v stranách Smer-SD a SNS niečo vyťažia bežní ľudia. Penzistom troška prilepšia a získajú 13. dôchodok, mladé rodiny dostanú o niečo viac peňazí na deti a motoristi ušetria 50 € za jazdu... Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Slavěna Vorobelová