Stiahnutie žoldnierov a tureckých vojsk z Líbye je podmienkou ukončenia nepriateľstva, vyhlásil generál Haftar
21 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Ankara a líbyjská vláda národnej jednoty (GNA) využili prímerie na rozmiestnenie čerstvých vojakov a žoldnierov zo Sýrie, prehlásil poľný maršal Chalíf Haftar. Informuje portál RT.


Haftar vyhlásil pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti, že sa jeho sily smerujúce k Tripolisu zastavia, ak turecké jednotky a žoldnieri opustia Líbyu. Líbyjská národná armáda sa zatvára v meste, ktoré riadi líbyjský predseda vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž.

"Ankara a spojenecká GNA posielajú jednotky do Tripolisu počas prímeria, ktoré bolo sprostredkované Ruskom a Tureckom," uviedol Haftar.

"Turecko a Sarrádžova vláda využívajú dočasné prímerie na rozmiestnenie veľkého počtu sýrskych žoldnierov, tureckých vojakov, teroristov a zbraní do Tripolisu, a to po mori aj vzduchom. Je to porušenie prímeria. Vyhradzujeme si právo reagovať na tieto porušenia," dodal poľný maršal.

Haftar začiatkom tohto týždňa rokoval v Moskve s ruským ministrom obrany Sergejom Shoiguom. Novinárom povedal, že všetky strany musia rešpektovať prímerie, ktoré bolo potvrdené počas mierovej konferencie v Berlíne minulý mesiac.

Turecko medzitým obviňuje Haftara z porušenia prímeria. Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa nedávno stretol so Sarrádžom, zopakoval svoju podporu GNA, a uviedol, že v prípade potreby by prevzala kontrolu nad Líbyou.

VIDEO: Americký obrnený transportér sa snažil vytlačiť z cesty ruský vojenský džíp
Zábery zo Sýrie ukazujú, ako sa americký obrnený transportér snažil vytlačiť z cesty ruský vojenský džíp, pri pokuse predbehnúť sa. Informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Marek Molnár