Rozprava k Istanbulskému dohovoru ukončila štvrtý deň mimoriadnej schôdze parlamentu
21 | 02 | 2020 I SITA
Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

Rozprava k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známemu aj ako Istanbulský dohovor, ukončila štvrtý deň mimoriadnej 58. schôdze Národnej rady SR (NR SR). Členovia zákonodarného orgánu majú rozhodnúť o tom, či vyslovia súhlas s týmto dohovorom.

Očakáva sa, že parlament s dokumentom súhlas nevysloví. V uznesení dohovoru je taktiež napísané, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi.

Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

Diaľnicu podľa Danka dobudujeme len s 8-miliardovou pôžičkou, výpadok pri zrušení známok je minimálny
Na dobudovanie všetkých úsekov diaľníc, tak aby sa Slovensko prepojilo všetkými svetovými stranami, potrebujeme podľa predsedu parlamentu Andreja Danka pôžičku osem miliárd eur. Ak sa tak nestane, dobudovanie bude trvať 80 rokov. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | SITA


Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) 10. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru. Prezidentka premiérovi navrhla, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR s tým, že bude rozhodnutie poslancov rešpektovať, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k Istanbulského dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom.

Parlament dnes zároveň nehlasoval o návrhoch na skrátené legislatívne konanie k zavedeniu trinástych dôchodkov, zdvojnásobeniu prídavkov na deti a k zrušeniu diaľničných známok. Plénum totiž dvakrát po sebe nebolo uznášaniaschopné. Na prvom hlasovaní sa zúčastnilo len 68 poslancov.

Okrem poslancov za Smer – sociálnu demokraciu, Slovenskú národnú stranu a Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko ĽSNS) hlasovali len nezaradení poslanci Peter Marček, Martina Šimkovičová a poslanec za Most-Híd Eduard Adamčík.

Blokovanie parlamentu Beblavého kumpánmi je znásilňovaním demokracie
Teror tortových „hrdinov“ pokračuje Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Na druhom hlasovaní sa tiež zúčastnilo len 68 poslancov. Opoziční poslanci s výnimkou poslancov za ĽSNS sa na hlasovaní o skrátenom konaní nezúčastnili. Hlasovanie o uvedených bodoch programoch bude v utorok 25. februára o 10:00.