Záchrannej zdravotnej službe môže hroziť personálny kolaps, tvrdí strana Za ľudí
20 | 02 | 2020 I SITA

Záchrannej zdravotnej službe môže hroziť akútny personálny kolaps. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedla garantka strany Za ľudí pre zdravotníctvo Andrea Letanovská.


Odvolala sa na slová prezidenta Asociácie záchrannej zdravotnej služby Mateja Poláka, ktorý tieto informácie zverejnil v Zdravotníckych novinách.

"Buď žiadny personálny kolaps nehrozí a je to len šírenie poplašnej správy, alebo kolaps naozaj hrozí a personál chýba. Žiadatelia teda vo výberovom konaní uvádzali nepravdivé skutočnosti, ktoré im posvätil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," konštatovala Letanovská.

Smutný obraz opozície: Galko sa pustil do Kisku
Blok „demokratickej opozície“ sa láme ešte pred voľbami Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ako Letanovská dodala, ministerstvo zdravotníctva v decembri pripravilo novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá mala zaviesť tzv. bezpečnostný certifikát. Ten mal kontrolovať, či úspešní žiadatelia skutočne plnia svoje povinnosti. "Pán premiér Peter Pellegrini už tento materiál na vládu nedoniesol a nepredložil na rokovanie národnej rady, ktorá odvtedy rokuje už druhýkrát," dodala.

"Koho premiér kryje, ak neposunul ďalej zákon, ktorý mal kontrolovať dodržiavanie podmienok pri zachraňovaní životov? Na čej strane stojí?" pýta sa Letanovská. Následne Pellegriniho vyzvala, aby začal bezodkladne konať. "Aby nariadil v záujme bezpečnosti občanov kontroly v záchranných službách a aby bezodkladne prijal takú legislatívu, ktorá ochráni záujmy občanov tejto krajiny, a nie záujmy podnikateľov a ich skupín," uzavrela.

Agentúra SITA požiada o reakciu ministerstvo zdravotníctva.

Strany Za ľudí, SaS, PS/Spolu a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní pre vládne návrhy zákonov
Líder strany Za ľudí Andrej Kiska doplnil, že v NR SR nastala mimoriadna situácia, a preto rozumie správaniu sa poslancov parlamentu z koalície PS/Spolu. „Nezabudnime na to, že máme poistku v prezidentke, ktorá určite bude konať zodpovedne a máme... Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | SITA