Vedci varujú, že supernova môže zasiahnuť Zem s "kozmickými projektilmi", ktoré cestujú rýchlosťou až 3000 km/s
20 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Nová štúdia sa zacielila vyriešiť jednu z prebiehajúcich záhad v astrofyzike, ktorá sa zaoberá tým, či pri supernove vystrelia úlomky rýchlosťou svetla a či nás tieto kozmické projektily zasiahnu. Informuje portál RT.


Zem je bombardovaná každý deň malými meteormi so šírkou medzi 1 mm až 10 cm, z ktorých väčšina zasiahne atmosféru rýchlosťou približne 17 km za sekundu. Fyzici z Harvardskej univerzity Amir Siraj a prof. Abraham Loeb však majú podozrenie, že niektoré meteory by mohli zasiahnuť našu atmosféru zlomkom rýchlosti svetla - ide o rýchlosť až 3 000 km za sekundu.

Dvojica vyvinula model na sledovanie horúcej plazmy, ktorú by tieto ultrarýchle meteory vylúčili, keď sa prebijú do našej atmosféry. Potom katalogizovali, aký hluk tieto kozmické strely vytvárajú, aby ich astronómovia mohli lepšie spozorovať.

"Zistili sme, že sub-relativistický meteor by spôsobil rázovú vlnu, ktorú by mohol zachytiť mikrofón, a tiež jasný záblesk žiarenia viditeľný v optických vlnových dĺžkach - obe trvajú asi desatinu milisekundy,"povedal Siraj pre magazín Universe Today.

Astronómovia navrhujú kombináciu infračervených mikrofónov a optických infračervených prístrojov na detekciu neuveriteľne krátkych optických zábleskov vytvorených týmito objektmi v ich posledných okamihoch. Asi 600 detektorov v globálnej sieti by to malo dokázať.

VIDEO: Pri natáčaní filmu sa zrútil žeriav. Nehoda si vyžiadala 3 životy a 10 zranených
Zrútenie obrovského žeriavu pri natáčaní filmu v Indii, si vyžiadalo život troch členov štábu a ďalších 10 bolo vážne zranených. Informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Marek Molnár