Mimoriadna správa: Rusi odrazili útok militantov na Idlib
20 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok
Ruské letectvo zasiahlo militantov, ktorí zaútočili na sýrske vládne sily v Idlibe a pomohlo tak tento útok odraziť. 

Agentúra RT priniesla správu, podľa ktorej Ruské letecké sily zahájili nálety proti militantom v Idlibe. Militanti zaútočili na sýrsku armádu a pokúsili sa narušiť jej obranné línie, uvádza ruské ministerstvo obrany.

Podľa zverejnených informácií boli militanti podporovaní zo strany Turecka. Turecké sily napokon zastavili delostreleckú paľbu na sýrske pozície po tom, ako Moskva inzultovala Ankaru.

Militanti začali s masívnym útokom, pri ktorom použili viaceré obrnené vozidlá, juhovýchodne od mesta Idlib. Ruské stredisko, ktoré v oblasti sídli uviedlo, že práve turecké delostrelectvo mu malo v niektorých oblastiach pomáhať prelomiť obranu sýrskej armády.



Turecká delostrelecká batéria útočí na Idlib. Zdroj: Ruské ministerstvo obrany

Na žiadosť Damasku mali ruské útočné lietadlá Su-24 v oblasti zasiahnuť postupujúce militantné skupiny. Ruský zásah mal pomôcť sýrskym silám odraziť útok, zničiť tank a šesť obrnených vozidiel.

Ruské stredisko sídliace v oblasti podľa agentúry RT ďalej uviedlo, že delostrelecká aktivita zo strany Turecka spôsobila zranenia štyrom sýrskym vojakom. Moskva vzápätí znova vyzvala Ankaru, aby prestala podporovať militantov pôsobiacich v Idlibe a taktiež aby im zamedzila dodávky zbraní.

Podľa Tureckého Ministerstva obrany majú ruské letecké nálety na svedomí dvoch mŕtvych a piatich zranených tureckých vojakov.

Celý incident sa odohral uprostred rastúceho napätia medzi Damaskom a Ankarou. Turecko už totiž  dlhšie kritizuje postup sýrskej armády v boji s extrémistami a militantmi, ktorí pôsobia v oblasti mesta Idlib. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už v stredu pohrozil útokom na provinciu Idlib, ktoré je jednou z posledných bášt militantov na sýrskom území.

Rusko opakovane varovalo Turecko pred útokmi na sýrsku armádu a pokračovalo v diplomatickom úsilí o zmierovanie napätia v provincii.