Maďari nemajú radi cudzincov, ukazuje prieskum
20 | 02 | 2020 I Karolína Kristínová

Maďari vo veľkej miere podporujú Európsku úniu, ale nechcú migrantov.


Podľa prieskumu Európskej komisie je pre Maďarov migrácia najvýznamnejšou výzvou z pohľadu Európskej únie. Z najnovšieho prieskumu verejnej mienky EÚ, ktorý zaznamenal údaje za rok 2019, vyplynulo, že maďarskí respondenti vnímajú prisťahovalectvo ako hlavný problém. Výsledky prieskumov podporuje aj skutočnosť, že väčšina Maďarov sa domnieva, že za rast  kriminality a nezamestnanosť  môžu prisťahovalci.

Až 40 percent respondentov by vôbec nedovolilo prisťahovanie utečencov. Na rozdiel od priemeru EÚ si väčšina Maďarov myslí, že utečenci neprispievajú k rozvoju krajiny.

Podľa prieskumu sa počet ľudí v Maďarsku, ktorí majú  pozitívny obraz o Európskej únii, v minulom roku zvýšil na 53 percent. Takmer dve tretiny Maďarov je optimistických, pokiaľ ide o budúcnosť Únie.

Pokiaľ ide o hodnotenie spoločných politík EÚ, Maďari naďalej podporujú politiku EÚ. Podobne ako priemer členských štátov, 75% opýtaných podporuje spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku.

Polícia zasahovala proti demonštrujúcim migrantom na maďarsko-srbských hraniciach
Maďarsko-srbský hraničný priechod Kelebia - Tompa je od piatka rána opäť v prevádzke, informovala maďarská polícia na svojej internetovej stránke. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | TASR