EÚ poskytne 21 miliónov eur na pomoc afganským utečencom v Iráne a Pakistane
19 | 02 | 2020 I TASR

Európska komisia v stredu oznámila, že uvoľní ďalších 21 miliónov eur na humanitárnu pomoc afganským utečencom v susednom Iráne a Pakistane.


K oznámeniu exekutívy EÚ došlo na medzinárodnej konferencii v Pakistane, ktorá sa venovala obdobiu 40 rokov prijímania a hostenia afganských utečencov. Irán a Pakistan sú najväčšími hostiteľmi utečencov z Afganistanu na svete.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič pri tejto príležitosti uviedol, že EÚ aj naďalej stojí na strane obyvateľov Afganistanu a chápe situáciu tých, ktorí počas dlhej doby občianskych konfliktov našli útočisko v niektorej zo susedných krajín.

"Musím pochváliť Pakistan a Irán za prijatie miliónov utečencov. Naša finančná pomoc poskytne utečencom a ich hostiteľským komunitám základné služby, ako sú zdravotníctvo, vzdelávanie a zásobovanie vodou," vysvetlil komisár.

Núdzová pomoc EÚ pomôže zároveň aj ľuďom, ktorých postihli nedávne extrémne poveternostné podmienky v oblastiach Balúčistanu a v tej časti Kašmíru, ktorá je pod správou Pakistanu, a tiež ľuďom zasiahnutým povodňami v južnom Iráne.

Najnovšia finančná pomoc zvyšuje celkovú humanitárnu pomoc EÚ pre Afganistan, Pakistan a Irán na 300 miliónov eur v období rokov 2016 - 2020.

Macron sľubuje bojovať proti zahraničným imámom, ktorí kážu „islamistický separatizmus“
Prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Paríž obmedzí imámov z moslimských krajín, ktorí prichádzajú do Francúzska preto, aby donútili veriacich k porušovaniu zákona. Informuje portál DW. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Marek Molnár