Väzenská výmena. Irán prepúšťa nemeckého občana
18 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Iránske súdnictvo uviedlo, že Nemec čelí trojročnému trestu za „fotografovanie citlivých miest“

Predstavitelia iránskeho súdnictva uviedli v utorok, že nemecký občan bol prepustený z väzenia v Iráne v rámci výmeny väzňov. Deň pred tým Teherán uviedol, že iránsky zadržaný v Nemecku, ktorý bol obvinený z porušovania sankcií USA, sa vrátil domov, píše politický portál politico.eu

Oznámili sme, že sme pripravení [prepustiť] tohto nemeckého štátneho príslušníka ... za podmienky, že [nemecká vláda] nevydá nášho občana do Ameriky,“ uviedol hovorca súdnictva Gholamhossein Esmaili.

Esmaili neuviedol žiadne podrobnosti o tom, kto je „tento nemecký štátny príslušník“, s výnimkou toho, že väzeň bol odsúdený na tri roky v iránskom väzení za „fotografovanie citlivých miest“.

Nemecké prepustenie vychádza z pondelkového oznámenia iránskeho ministerstva zahraničia o návrate Ahmada Khaliliho, ktorého nemecké úrady zadržali pre podozrenie z porušenia „nezákonných a krutých sankcií USA“. Khalili odletel v nedeľu domov s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Javadom Zarifom, ktorý bol na ceste späť z konferencie o bezpečnosti v Mníchove.

Iránske súdnictvo vyhlásilo, že nebude tolerovať francúzske zásahy v prípade francúzsko-iránskeho akademika Fariba Adelkhah, ktorá sa má v marci zúčastniť súdneho konania o tom, čo Reuters označil za „obvinenia súvisiace s bezpečnosťou“.

Traja lekári odsúdení na bičovanie v Iráne za „urážku“ klerika
10 | 02 | 2020 | Mário Martinka