SpaceX a jeho partner oznamujú spustenie vesmírneho cestovného ruchu už od roku 2021
SpaceX má nového partnera pre komerčné súkromné lety astronautov na palube svojej kozmickej lode Dragon: Space Adventures, súkromná spoločnosť v oblasti kozmického cestovného ruchu, ktorá už začala s letmi "súkromných" kozmonautov vrátane Anousheh Ansari, Guy Laliberté a Mark Shuttlewortha do vesmíru sa volá Space Adventures.

Space Adventures spolupracovala už so siedmimi klientmi v ôsmich samostatných misiách na Medzinárodnú Vesmírnu Stanicu ( ISS ). Zákazníci používajú "platené" sedadlá na ruskej rakete Soyuz aby sa dostali k svojej destinácií, píše stránka techcrunch.com

Skúsenosti spoločnosti ponúkajú jedinečnú pozíciu v odvetví komerčného kozmického cestovného ruchu. SpaceX pravdepodobne začne lietať s platiacimi zákazníkmi, len čo bude schopná zabezpečiť svoju vesmírnu loď Dragon na prevádzku s ľudskou posádkou

Toto nie je celkom prekvapivý vývoj: SpaceX sa snaží o certifikáciu lode Dragon pre ľudský let prostredníctvom programu Commercial Crew s NASA. Tento program zahŕňal testovanie a vývoj kozmickej lode Crew Dragon na prepravu ľudských astronautov a je iba pár mesiacov od skutočného prenosu astronautov NASA na ISS.



SpaceX a NASA diskutovali o tom, že NASA bude iba jedným z viacerých zákazníkov spoločnosti poskytujúcej služby v oblasti vesmírneho cestovania s ľudskou posádkou, pretože cieľom tohto programu je pomôcť agentúre NASA znášať náklady na prepravu astronautov tým, že sa stane jedným z mnoha klientov komerčnej vesmírnej spoločnosti SpaceX.

Generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti SpaceX, Elon Musk už predtým diskutoval o vesmírnych turistoch na palube posádky vesmírnej lode Dragon, ktorá dokáže prepraviť až štyroch cestujúcich za jeden let. Poukázal na predchádzajúci príklad Sojuza ako model, ktorý by mohol fungovať pre posádku lode Dragon, keď bude funkčný.

Prvý vesmírny hotel na svete otvorí svoje brány v roku 2025
10 | 11 | 2019 | Mário Martinka