Nemeckí moslimovia požadujú ochranu v mešitách
18 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Polícia v Nemecku minulý týždeň uviedla, že odhalila pravicových teroristov, ktorí plánovali útoky na moslimov a žiadateľov o azyl. Islamské skupiny vyzývajú vládu, aby urobila viac pre ich ochranu. Informuje portál DW.


Moslimské skupiny v Nemecku vyzvali vládu, aby urobila viac pre ochranu mešít, ked'v piatok zatkli tucet členov pravicovej teroristickej bunky. Extrémistická skupina plánovala útoky na politikov, žiadateľov o azyl a moslimov. „Štát musí mať záujem“ na ochrane mešity, povedal Aiman Mazyek, predseda Ústrednej rady moslimov v Nemecku (IGMG), v rozhovore pre nemecký časopis der Spiegel.

Vyzýva na prítomnosť polície


Vyzval na „viditeľnú prítomnosť polície v mešitách, kde sa odohrali minulé útoky, najmä počas rušných období, napríklad počas piatkových modlitieb“. „Nemali by sme byť nútený používať súkromné bezpečnostné spoločnosti na ochranu našich mešitských komunít a mali by sme začať viesť rozhovory, aby sme poskytli pokyny, čo robiť, ak dôjde k útoku,“ dodal Mazyek.

Podľa IGMG je štát povinný zaistiť bezpečnosť svojich občanov a dodal, že „moslimovia tiež patria do tejto skupiny,“ uviedol v pondelok hovorca IGMG v Kolíne.

Podľa DITIB, najväčšej nemeckej asociácie mešít, je každý rok zaregistrovaných približne 100 útokov na mešity. V posledných týždňoch dostali mešity v mestách Unna, Hagen, Essen a Bielefeld e-maily v ktorých hrozili bombové útoky.

„Tichý súhlas“ pre útoky


DITIB, ktorý má tiež úzke vzťahy s Tureckom, uviedol, že politici aj spoločnosť sa musia jasne postaviť proti násiliu v nemeckej moslimskej komunite. „Ticho väčšiny, a to aj v politike, ako aj v spoločnosti, pokiaľ ide o útoky na moslimov, by sa mohlo považovať za„ tichý súhlas “.

Hovorkyňa kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert v pondelok vyhlásila: „Je úlohou štátu a samozrejme tejto vlády chrániť slobodné praktizovanie náboženstva v tejto krajine bez ohľadu na to, o aké náboženstvo ide.“ O policajnej ochrane v Nemecku sa rozhoduje na báze jednotlivých štátov.

Štátni úradníci Saska-Anhaltska čelili silnej kritike v dôsledku smrteľného útoku v Halle v októbri 2019, v ktorom strelec zaútočil na synagógu v najposvätnejší deň judaismu Yom Kippur. Počas útoku nebola v synagóge prítomná žiadna polícia, čo viedlo židovské skupiny k tomu, aby obnovili výzvy na lepšiu policajnú ochranu židovských inštitúcií.

Za dvadsať rokov budú najmenej z tretiny nemeckej populácie prisťahovalci
05 | 11 | 2019 | Magda Danková