Rusko podporí boj Sýrie proti terorizmu v Idlibe, aj napriek výzve Trumpa na jeho zastavenie
17 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Moskva sa zaviazala pokračovať v boji proti terorizmu v Idlibe na strane Sýrie, a to aj napriek tomu, že to nezodpovedá vízii Washingtonu na vyriešenie sýrskej krízy. Informuje portál RT.


Ruské ozbrojené sily a poradcovia „budú podporovať ozbrojené sily Sýrskej arabskej republiky v ich boji proti terorizmu,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu 17. februára.

V súvislosti s eskalujúcimi teroristickými útokmi v severozápadnej sýrskej provincii Idlib, Peskov tiež uviedol, že ruská vláda „stále ľutuje, že sa títo teroristi v Idlibe revitalizovali“.

Vyhlásenie nadväzuje na nedávnu výzvu prezidenta USA Donalda Trumpa, pri ktorej „vyjadril znepokojenie nad násilím v Idlibe“. Ocenil tiež „cieľ Turecka zabrániť humanitárnej kríze“ a vyjadril nádej, že Rusko prestane podporovať vládu Al-Assada.

Napätie v deeskalačnej zóne Idlib v posledných týždňoch neustále stúpalo. 3. februára sa turecký ozbrojený konvoj dostal pod paľbu delostrelectva, v dôsledku čoho zostalo päť mŕtvych. K tragédii došlo potom, čo sýrska armáda viedla operáciu proti teroristom v tejto oblasti a podľa informácií ruského ministerstva obrany nebola informovaná o pohyboch tureckého konvoja.

Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin viedli minulý týždeň telefonický rozhovor. Obaja prezidenti sa zhodli na tom, že dohoda zo Soči o deeskalačnej zóne Idlib sa musí vykonávať v plnej miere.

Bolo zatknutých 12 nemeckých pravicových extrémistov, ktorí plánovali útoky na mešity
Členovia krajne pravicovej skupiny boli zatknutí v Nemecku v rámci rozsiahleho protiteroristického vyšetrovania. Pravicoví extrémisti plánovali útoky na mešity podobné tým, ktoré sa uskutočnili minulý rok na Novom Zélande. Informuje portál The... Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Marek Molnár