Európa sa pripravuje na nedostatok liekov na liečbu koronavírusu
Nové vypuknutie koronavírusu v súčasnosti nespôsobuje problémy s dodávkou liekov v Európe. Avšak tento stav sa takmer určite zmení, odborníci varujú - a to v najhoršom možnom čase.

Ani dva týždne po tom ako Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) vyhlásila, že Koronavírus ( COVID-2019 ) sa stáva vážnym ohrozením verejného zdravia, vírus nevykazuje žiadne náznaky útlmu. 13. februára WHO uviedla, že existuje takmer 47 000 laboratórne potvrdených prípadov vírusu, väčšina z nich v Číne. Krajina drží v karanténe niekoľko desiatok miliónov ľudí aby zabránila šíreniu vírusu.

Ak by sa táto epidémia vyvinula na globálnu pandémiu, väčšina krajín bude čeliť nedostatku základných liekov v čase, keď by ich najviac potrebovali,“ varuje European Fine Chemicals Group, ktorá zastupuje výrobcov účinných látok v liekoch.

Aj keď je Európa jedným z popredných svetových výrobcov liekov, suroviny často pochádzajú z Číny alebo Indie. Táto závislosť od Ázie sa už stala zdrojom poplachu na najvyššej politickej úrovni EÚ, pričom nedostatočné dodávky a nečistoty viedli k výzvam na prijatie opatrení v Bruseli aj v ostatných štátoch únie, píše politico.eu

Koronavírus dnes odstavuje továrne v Číne a bráni lokálnym autoritám v tom aby zabezpečili, želaný štandard výroby čo takisto zhoršuje problém s distribúciou liekov.

Videli sme, že v dôsledku koronavírusu je možné riziko nedostatku dodávok,“ uviedol nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn na mimoriadnom stretnutí so svojimi partnermi v Bruseli vo štvrtok. „Vieme, že v Číne sa vyrába veľa účinných látok, najmä v provincii Hubei.“

Predstavitelia priemyslu a regulátori zatiaľ vyhlasujú, že je všetko v poriadku. Európska Lieková Agentúra ( EMA ) nedostala žiadne správy o prerušení dodávok, uviedol hovorca. „Doposiaľ sme nemali žiadne náznaky“ dlhodobých problémov s dostupnosťou liekov, povedal Thomas Cueni, vedúci Medzinárodnej federácie farmaceutických výrobcov a združení (IFPMA). „Pokiaľ... ,“ dodal, „narušenie spôsobené novým koronavírusom nebude trvať niekoľko mesiacov.“

Dodanie môže narušiť hneď niekoľko faktorov súvisiacich s vypuknutím vírusu. Uzavretie tovární a karantény pracovníkov na zabránenie šírenia choroby sú zjavným problémom. Neskôr môže prísť k možnému zastaveniu lodnej infraštruktúry z regiónu alebo k dodatočnej kontrole dovozu a vývozu.

Ďalším problémom sú inšpekcie. Regulačné orgány z krajín USA a EÚ pravidelne kontrolujú zahraničné zariadenia, aby sa ubezpečili, že ich výroba zodpovedá štandardom. Po objavení nečistôt v liekoch na krvný tlak a pálenie záhy sú tieto kontroly ešte dôležitejšie. Niektoré kontroly v Číne a juhovýchodnej Ázii sa už odkladajú, uviedla agentúra EMA - hoci sa v súčasnosti nedá očakávať, že tieto oneskorenia budú mať negatívny dopad na prepravu liekov.

Generiká, ktoré sa často vyrábajú buď s minimálnou maržou, alebo v niektorých nevyhnutných liečebných postupoch sú dokonca stratové, sú obzvlášť ohrozené obmedzenými možnosťami dodávok. V prípade niektorých liekov  80 percent zložiek pochádza z krajín mimo USA a EÚ, čo ich robí „zraniteľnými voči akejkoľvek udalosti, ktorá by mohla narušiť dodávateľský reťazec,“ uviedla European Fine Chemicals Group.

Čínska vláda čelí situácii „Hlava 22“, uviedol Adrian van den Hoven. „Na jednej strane musia udržať hospodárstvo v chode. Na druhej strane prijímajú veľmi prísne opatrenia, aby zabránili šíreniu vírusu.“

India takisto začína biť na poplach. Umang Vohra, najvyšší šéf indického farmaceutického gigantu Cipla, povedal Financial Times, že väčšine spoločností tento mesiac dôjdu zásoby ak čínske továrne nezačnú znovu vyrábať.

Prepad generík nemá vplyv iba na ceny. Nepatentový sektor dominuje v zásobovaní niektorými základnými liekmi vrátane 80 percent antibiotík na predpis. A nedostatok liekov, ktoré nie sú absolútne nevyhnutné, by mohol stále spôsobiť rozsiahle utrpenie ľudí: Keď chrípka a aj chrípka typu COVID-2019 dosiahnu svoje vrcholy, mohla by sa prerušiť dodávka liekov proti kašľu a nachladnutiu.

"Ak sa vírus rozšíri za hranice súčasného počtu  nakazených alebo do iných krajín," uviedol Cueni z IFPMA, "potom sa pravdepodobne dostaneme na nezmapované územie."

V niektorých ohľadoch môže byť Európa lepšie pripravená ako USA - a to práve vďaka Brexitu. Farmaceutické spoločnosti sa mali pripraviť na prerušenie dodávky liekov na oboch stranách Lamanšského prielivu v prípade "rozvodu bez dohody". Keď sa pôvodný dátum Brexitu blížil minulý rok, vláda Spojeného kráľovstva nariadila spoločnostiam, aby udržiavali minimálnu zásobu liekov, a začiatkom tohto týždňa jednoducho aktualizovali zdôvodnenie týchto zásob ako zabezpečenie proti koronavírusu.

Z dlhodobého hľadiska by EÚ mala mať rovnaký prístup ako USA, ktoré považujú za záležitosť národnej bezpečnosti mať lieky pre svojich občanov, povedal český minister zdravotníctva Adam Vojtěch po príchode na stretnutie ministrov zdravotníctva v Bruseli vo štvrtok. Neskôr, v rozhovore s ostatnými ministrami, vyzval na „strategické diskusie a zmenu v prístupe“ s cieľom ukončiť závislosť Európy od zahraničných dodávateľov vrátane možných stimulov na návrat výroby na kontinent. „Mnoho z týchto krokov nie je možné vykonať okamžite,“ uviedol Vojtěch. „Mali by sme však podniknúť kroky na zabránenie vzniku ďalších kríz v budúcnosti.“

Farmaceuti a veľkoobchodníci majú silné pohnútky na to, aby začali hromadiť výrobky. A to by situáciu len zhoršilo, “povedal van den Hoven. „Mal by existovať nejaký proces, ktorý by koordinoval tento druh situácie, ak sa do nej dostaneme. Bohužiaľ nič nemáme.

Koronavírus je pravdepodobne schopný šíriť sa cez potrubie v budovách
11 | 02 | 2020 | Mário Martinka