Erdoganove pripomienky môžu mať „ťažkopádne dôsledky“, varuje India
17 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Nové Dillí výrazne reagovalo na tureckého veľvyslanca v Indii, na základe kontroverzných poznámok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o indickej politike v spornom regióne Kašmír. Informuje portál RT.


India v pondelok predstavila „silný demarš“ tureckému veľvyslancovi Sakirovi Ozkanovi Torunárovi a varovala, že Erdoganove pripomienky počas jeho nedávnej návštevy Pakistanu budú mať „ťažkopádne dôsledky“ pre ich dvojstranné väzby.

Hovorca indického ministerstva zahraničných vecí, ktorý ohlásil tento krok, uviedol, že tvrdenie Erdogana o „jednostranných krokoch“, ktoré sa podnikajú v Kašmíre, neodrážajú „ani pochopenie histórie, ani diplomaciu“, informovali miestne médiá.

Hovorca ministerstva Raveesh Kumar uviedol, že incident slúži ako „ďalší príklad toho, ako Turecko zasahuje do vnútorných záležitostí iných krajín“.

Zdôraznil tiež, že Naí Dillí považuje poznámky za „neprijateľné“ a obvinil Ankaru z opakovaných pokusov o ospravedlnenie údajného „cezhraničného terorizmu“ vykonaného Pakistanom.

India v auguste rázne obhajovala svoje rozhodnutie zrušiť osobitný štatút Kašmíru, pričom tento krok argumentovala tým, že je to nevyhnutné na potlačenie terorizmu a nestability v regióne, ako tiež na zabezpečenie ľudských práv.

Irán nikdy nebude komunikovať s USA pod tlakom alebo zo „slabej pozície“, tvrdí Rúhání
Iránsky prezident Hassan Rúhání vylúčil akúkoľvek pravdepodobnosť na rozhovory s USA, pokiaľ Washington nezruší politiku „maximálneho tlaku“ a dodal, že mier na Blízkom východe a v Perzskom zálive je bez pomoci Teheránu nepredstaviteľný. Informuje... Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Marek Molnár