Irán nikdy nebude komunikovať s USA pod tlakom alebo zo „slabej pozície“, tvrdí Rúhání
16 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky prezident Hassan Rúhání vylúčil akúkoľvek pravdepodobnosť na rozhovory s USA, pokiaľ Washington nezruší politiku „maximálneho tlaku“ a dodal, že mier na Blízkom východe a v Perzskom zálive je bez pomoci Teheránu nepredstaviteľný. Informuje portál Reuters.


Teherán „nikdy nebude rokovať pod tlakom,“ uviedol Rúhání miestnym médiám a dodal, že Irán „nikdy nepodľahne americkému tlaku“ a nebude rokovať „zo slabej pozície“.

„Iránsky ľud odolal americkým sankciám a to aj napriek všetkým ťažkostiam nášho národa,“ uviedol iránsky prezident. Rúhání odkazoval na situáciu z roku 2018, keď Trumpova administratíva obnovila sankcie po odstúpení od jadrovej dohody z roku 2015.

"Aj keď je situácia ťažšia ako v minulom roku ... všetky ukazovatele ukazujú, že sme prekonali maximálny americký tlak. Američania určite dospeli k záveru, že cesta, ktorú si vybrali, je nesprávna a nebude mať vplyv na iránsky ľud," ďalej uviedol Rúhání.

Politika „maximálneho tlaku“ zahŕňala zmrazenie iránskych aktív v zahraničí, ochromenie bankového sektora a zníženie obchodu s ropou na nulu.

Podľa Rúháního bude Irán naďalej bojovať „s rovnakou silou aj budúci rok“, čo nakoniec spôsobí, že sa „nepriateľ“ vráti k rokovaciemu stolu.

„Mier a stabilita v citlivom regióne Blízkeho východu by boli bez iránskej pomoci nemožné,“ dodal na záver.

Irán postihlo zemetrasenie s magnitúdou 5,9
Južnú oblasť Iránu zasiahlo v nedeľu zemetrasenie s magnitúdou 5,9. Správy o škodách alebo zraneniach sa zatiaľ neobjavili, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na údaje Európsko-stredomorského seizmologického centra (EMSC). Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | TASR