Pompeo kritizoval tvrdenia, že USA odmietajú medzinárodné spoločenstvo
15 | 02 | 2020 I TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v sobotu obhajoval úlohu Spojených štátov na medzinárodnej scéne. Zároveň sa veľmi kriticky vyslovil na adresu Číny a Ruska s prísľubom, že prevládnu ideály a hodnoty Západu. Informovala o tom agentúra Reuters.


"S potešením môžem oznámiť, že správy o smrti transatlantickej aliancie sú značne prehnané. Západ víťazí, spoločne víťazíme," uviedol Pompeo v prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Pompeo reagoval na kritiku nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý v piatok nepriamo kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, keď uviedol, že jeho administratíva odmieta myšlienku medzinárodného spoločenstva. Steinmeier obvinil USA, Rusko a Čínu z podnecovania globálnej nedôvery a neistoty.

Odvolávajúc sa na ruskú anexiu Krymu v roku 2014, kybernetické hrozby Iránu a ekonomický nátlak Číny šéf americkej diplomacie varoval, že tieto krajiny stále "túžia po impériách" a destabilizujú medzinárodný systém založený na pravidlách.

"Západ víťazí," zopakoval Pompeo. "Ale teraz, viac ako 30 rokov od pádu (Berlínskeho) múru, nás stále ohrozujú krajiny, ktoré nerešpektujú suverenitu," dodal.

Podľa Pompea všetky tri zmienené národy využívajú kybernetickú oblasť na získanie vplyvu, pričom čínsky telekomunikačný gigant Huawei kontrolovaný čínskou vládou označil za "trójskeho koňa" čínskej tajnej služby. "Ruské dezinformačné kampane sa snažia obrátiť našich občanov proti sebe. Iránske kybernetické útoky postihujú počítačové siete na Blízkom východe," dodal.

V súvislosti s obavami z európskej závislosti na ruskom zemnom plyne Pompeo oznámil, že Spojené štáty budú financovať energetické projekty vo východných krajinách EÚ.

Čína porazila USA v kľúčových patentoch na zabezpečenie technologickej dominancie
Čínske spoločnosti prekonali svojich amerických konkurentov pri pretekoch v technologických patentoch, uvádza sa v nedávnej štúdii spoločnosti Nikkei. Informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Marek Molnár