Šéf Facebooku „rád zaplatí viac daní v Európe“
14 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Šéf Facebooku tvrdí, že akceptuje, že technickí giganti v budúcnosti pravdepodobne budú musieť v Európe platiť viac daní a uznáva „frustráciu“ ľudí nad týmto problémom. Informuje BBC.


Mark Zuckerberg tiež povedal, že podporil plány „think tank“ Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) s cieľom nájsť globálne riešenie. Facebook a iní boli obvinení z neplatenia spravodlivého podielu na daniach v krajinách, v ktorých pôsobia. Niektorí však tvrdia, že OECD sa k cieľu dohody do roku 2020 približuje príliš pomaly.

Vo Veľkej Británii Facebook zaplatil v roku 2018 na daniach len 28,5 miliónov GBP (34,2 mil. eur), napriek tomu, že dosiahol v Británii predaj rekordných 1,65 miliárd GBP (2 mld. eur). V tom čase povedala daňová kampaň a poslankyňa Margaret Hodgeová, že taký nízky účet je „škandalózny,“ ale Facebook povedal, že platí, čo naozaj dlhuje.

Na konferencii v Mníchove, ktorá sa uskutočnila v sobotu Zuckerberg vyhlásil: „Chápem, že existuje frustrácia z toho, ako sú technologické spoločnosti zdaňované v Európe. Chceme tiež daňovú reformu a som rád, že OECD sa na to pozerá. Chceme, aby bol proces OECD úspešný, aby sme v budúcnosti mali stabilný a spoľahlivý systém. Pripúšťame, že to môže znamenať, že v po novom musíme platiť viac daní a platiť ju na rôznych miestach.“

Facebook čelí súdnemu sporu v Kanade kvôli nedostatočnej ochrane súkromia používateľov
07 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Spojené kráľovstvo uviedlo, že v apríli plánuje zaviesť svoju vlastnú daň z digitálnych služieb aj napriek námietkam USA, krokom, ktorý by mohol generovať až 500 miliónov GBP (600 mil. eur) ročne. Nie je však jasné ako rezignácia Sajida Javida, hlavného daňového úradníka ovplyvní tento krok.

Francúzsko súhlasilo s odložením vlastnej dane z digitálneho predaja, ale len do konca roka, kým sa nedosiahne globálna dohoda. 

Mnoho vlád sa obáva, že americkí technologickí giganti sa vyhýbajú daniam v Európskej únii. Tvrdia, že dane by mali byť založené na tom, kde sa uskutočňuje digitálna aktivita a nie v sídle firiem. Spojené kráľovstvo spolu s niekoľkými ďalšími európskymi krajinami navrhli nové daňové pravidlá. Napríklad Británia by zdaňovala príjmy z vyhľadávacích nástrojov, platforiem sociálnych médií a online trhovísk vo výške 2%. Cieľ Francúzska bol 3%.

Úradníci obchodu vo Washingtone však tvrdia, že americké firmy sú nespravodlivo zdaňované. V januári minister financií USA Steve Mnuchin vyhrážal novým clám britským výrobcom automobilov a tvrdil, že digitálna daň by nemala mať „diskriminačný charakter“.

Iránski hackeri sa zamerali na univerzity
Iránski hackeri podporovaní iránskou vládou sa v posledných mesiacoch zamerali na univerzity v Európe, Spojených štátoch a Austrálii, čo zistila poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers a informovala v piatok holandská vysielacia stanica... Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Timotej Dudka