Šanta navrhuje Marianovi K. a Pavlovi R. 20-ročný trest
12 | 02 | 2020 I TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta navrhuje obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. trest odňatia slobody vo výške 20 rokov za falšovanie zmeniek TV Markíza a marenie spravodlivosti. V záverečnej reči poukázal, že obžalovaní neviedli doteraz riadny život, nevidí poľahčujúce okolnosti.


Rovnaký trest navrhol obom, keďže sa na skutku podľa jeho slov podieľali pol na pol. "Zosnovateľom kauzy je obžalovaný Marian K., avšak bez aktívnej spoluúčasti, oddanosti a vernosti obžalovaného Pavla R. by tento trestný čin spáchať nemohol," poznamenal Šanta. Zdôraznil, že obaja konali s priamym úmyslom, koordinovane a po spoločnej dohode v snahe obohatiť sa a získať od vlastníka televízie desiatky miliónov eur.

Šanta pripomenul, že obžalovaní chceli získať takmer 69 miliónov eur, čo označil za šialený rozsah činu. V dejinách slovenskej kriminalistiky je podľa neho nevídaný a neslýchaný. Verí, že takáto kauza sa nebude opakovať. Doplnil, že trestný čin sa podarilo dokončiť v rozsahu osem miliónov eur, o ktorých rozhodol Okresný súd Bratislava V. Preto nenavrhol maximálne hroziaci trest 25 rokov, ale 20.

Vláda bude rokovať o zdvojnásobení prídavkov na deti a o zavedení 13. dôchodku
Ministri sa na dnešnom rokovaní vlády budú okrem návrhov z ministerstva kultúry venovať aj zdvojnásobeniu prídavkov na dieťa a zavedeniu trinástych dôchodkov pre penzistov. Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR


Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil v stredu dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Podľa Trestného poriadku prednášajú záverečné reči prokurátor, splnomocnenec poškodených, obhajca obžalovaných a napokon samotní obžalovaní. Tí musia mať v procese posledné slovo.

Prokurátor v záverečnej reči upozornil na to, že zmenky do roku 2016 nikto nikdy nevidel a na ich podpísanie nebol žiaden dôvod. Rovnako, že obžalovaným sa nepáčilo, že za Markízu zinkasovali oveľa menej ako Milan Fiľo a Ján Kováčik. V ich závisti vidí spúšťací mechanizmus celej kauzy.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.