Lipšic sa v záverečnej reči v kauze zmenky opieral o komunikáciu cez Threemu
12 | 02 | 2020 I TASR

Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic vo svojej záverečnej reči v kauze falšovania televíznych zmeniek viackrát citoval komunikáciu obžalovaného Mariana K. cez šifrovanú aplikáciu Threema. To, že sa s ňou nemanipulovalo, potvrdili podľa jeho slov aj znalci z Europolu v kauze vraždy Jána Kuciaka.


Lipšic čítal komunikáciu medzi Marianom K. a bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. Podľa neho ovládala sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá jednu zo zmeniek prisúdila Marianovi K. v civilnom konaní. Lipšic poukazoval aj na správu Mariana K. s otázkou, či je Maruniaková v poriadku. Jankovská mala odpovedať, že je trocha preľaknutá, načo jej odkázal, že má robiť to, čo má, „lebo skončí na Kuciaka“. Správu mal poslať v deň, keď polícia našli telo mŕtveho novinára.

Splnomocnenec Markízy pripomenul aj správy medzi Marianom K. a advokátom Andrejom Šabíkom. Pre Mariana K. mal zisťovať, kedy boli spísané notárske zápisnice vo veci zmeniek. Lipšic to považuje za dôkaz, že boli sfalšované, keďže chemická analýza papiera pre stanovenie veku listiny je možná iba dva roky po vyhotovení. Vo svojom posudku to konštatoval aj americký znalec Gerald Laporte. Obhajoba ho chcela predviesť z USA, čo senát Špecializovaného trestného súdu napokon odmietol. Laporte sa na Slovensko pôvodne nedostal pre americké sankcie voči Marianovi K.

Šanta navrhuje Marianovi K. a Pavlovi R. 20-ročný trest
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta navrhuje obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. trest odňatia slobody vo výške 20 rokov za falšovanie zmeniek TV Markíza a marenie spravodlivosti. V záverečnej reči poukázal, že obžalovaní neviedli... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR


Lipšic vo svojej záverečnej reči tiež zopakoval, že zločin Mariana K. a Pavla R. bol dobre premyslený, avšak situácia sa pre nich drasticky zmenila po vražde novinára. "Podľa mňa to bolo pomerne tesné, že sa im nepodarilo dokonať tento zločin," vysvetľoval Lipšic. Druhý splnomocnenec Markízy Tomáša Kamenec ich legendu považoval za hlúpu a fungujúcu iba preto, že mal Marian K. vplyv na vyšetrovacie orgány a sudkyňu Maruniakovú.

Závery Lipšicovej záverečnej reči sa rozišli s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Jánom Šantom iba v tom, že nepovažuje pomer vykonávania skutku medzi obžalovanými za rovnomerný. "Podľa mňa Marian K. bol ten, čo to celé zrežíroval," vysvetlil s tým, že bol hnací prvok za celým podvodom.

Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil v stredu dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Prokurátor Šanta navrhuje obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. trest odňatia slobody vo výške 20 rokov.

Parlament môže definitívne odmietnuť ratifikáciu Istanbulského dohovoru
Vyjadrenie Národnej rady (NR) SR k Istanbulskému dohovoru na mimoriadnom rokovaní parlamentu dáva možnosť definitívne sa vyrovnať s týmto dokumentom a zavŕšiť proces odmietnutia jeho ratifikácie. Povedal to predseda vlády SR Peter Pellegrini... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR


Obžalovaní podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Diaľničné známky končia, autá do 3.5 tony by mali jazdiť po diaľniciach bezplatne!
Návrh na zrušenie zákona o diaľničnej známke s účinnosťou od 1. januára 2021 predložil premiér Peter Pellegrini. Obišiel tak ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka, ktorý má túto problematiku v kompetencii. Predpokladaný výpadok príjmov by... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | SITA