"Som si istá, že podpisy Pavla R. vznikli po roku 2013", tvrdí znalkyňa Straková
10 | 02 | 2020 I TASR

Písmoznalkyňa, ktorá skúmala podpisy obžalovaného Pavla R. si je istá, že vznikli po roku 2013. Uviedla to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Podľa obhajoby zmenky vznikli v roku 2000 ako riešenie kauzy Gamatex.


"Po tom všetkom, čo som zistila, som si istá, že tie podpisy vznikli po roku 2013," uviedla Straková v reakcii na otázku prokurátora Jána Šantu. Tvrdí, že podpisy Pavla R. nemohli vzniknúť v roku 2000, ako hovorí on a obhajoba. Na porovnanie mala Straková 399 podpisov, čo považuje za "skutočne úctyhodnú vzorku".

Vypovedala tiež, že ju v októbri 2018 opakovane kontaktovala znalkyňa Mária Zelenková. Chcela od nej, aby bol posudok neurčitý resp. „nulitný“. Straková si ju v telefóne následne zablokovala. Potvrdila, že to nikdy v súvislosti s iným znalcom neurobila.

Kočnerove kontakty siahajú až k významným lekárom
Termíny, vyšetrenia a nadštandardnú zdravotnú starostlivosť pre svojich blízkych vybavoval Marina Kočner so spriaznenými lekármi. Jeho kontakty a vplyv tak nesiahali len do justície, prokuratúry, polície či špičiek vládnej strany Smer, ale aj do... Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová


Znalkyňa Zelenková skúmala taktiež podpisy Pavla R. ešte v civilnom konaní. Komunikáciu o nej medzi Marianom K. a jeho obhajcom Michalom Mandzákom navrhoval v decembri minulého roku čítať splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic. Podľa neho dokazovala, že má Zelenková nadštandardný vzťah k obhajobe. Obhajca Mandzák to odmieta.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Táto predvolebná kampaň je najdrahšia v histórii
Politické strany a ich kandidáti doteraz vynaložili na boj o priazeň voliča 12,8 milióna eur Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | Peter Bachan