Irán tvrdí, že sa začína odpočítavanie na spustenie nového satelitu
09 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Iránsky minister informačných a komunikačných technológií tvrdí, že sa začína odpočítavanie vypustenia satelitu Zafar, ktorý bude obiehať Zem vo viac ako 500 km výške.

Mohammad Javad Azari Jahromi v nedeľu vyhlásil naTwitteri, že: „Odpočítavanie vypustenia satelitu Zafar sa začne o pár hodín".

Minister 3. februára tweetol, že Irán vypustí svoj pozorovací satelit Zafar do konca týždňa (7. februára). "Nebojíme sa zlyhania a nestrácame nádej ... Satelit Zafar bude vypustený do konca tohto týždňa, aby dosiahol obežnú dráhu 530 km," uviedol vo svojom tweete. Vedúci iránskej vesmírnej agentúry (ISA) Morteza Barari predtým v ten istý deň oznámil, že satelit Zafar navrhli a vyrobili vedci a elitní študenti iránskej univerzity vedy a techniky.

Jeden z úradníkov dodal, že: „Satelit Zafar má vypustiť Simorghská raketa,... na obežnú dráhu, prostredníctvom ktorej budeme môcť poskytovať rôzne služby ľuďom a spoločnosti.“

V januári 2019 Irán vyslal do vesmíru svoj satelit Payam s cieľom zhromažďovať údaje o environmentálnych zmenách; technické problémy, ktoré sa vyskytli počas poslednej fázy vypustenia, však zabránili kozmickej lodi dostať sa na obežnú dráhu, píše mideastdiscourse.com

Krajina vo februári 2010 poslala do vesmíru svoju prvú bio-kapsulu obsahujúcu živé zvieratá pomocou nosiča Kavoshgar-3. Islamská republika vo februári 2015 umiestnila na obežnú dráhu svoj domáci satelit Fajr, ktorý je schopný zachytávať a prenášať fotografie vysokej kvality do staníc na Zemi.

Irán považuje svoj vesmírny program za záležitosť národnej hrdosti a uviedol, že vesmírny program je na vedecké účely.

„Cielený a vládny terorizmus“: Irán kritizuje USA za vyhrážky nástupcovi Soleimaniho
24 | 01 | 2020 | Mário Martinka