Prezidentka ocenila úroveň košickej UVLF a jej veterinárnej nemocnice
07 | 02 | 2020 I TASR

Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach navštívila v piatok v rámci výjazdu do Košického kraja prezidentka SR Zuzana Čaputová.


Prezrela si pritom aj Univerzitnú veterinárnu nemocnicu v areáli školy, jedinú svojho druhu na Slovensku, ktorá funguje od februára 2017. Sledovala prácu lekárov v operačnej sále, jednotlivých ambulanciách, ale napríklad aj na pracovisku fyzioterapie. TASR o tom informovala hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková.

"Som nadšená z informácií, ktoré som sa dozvedela o univerzite, ale okrem čísel a dát, ktoré sú unikátne, je pre mňa návšteva veterinárnej nemocnice aj vizuálny zážitok. Je perfektné, že študenti majú možnosť učiť sa v praxi priamo so zvieratami. Toto pracovisko je špičkovo vybavené. Hoci nie som odborník, je to evidentné na prvý pohľad. Zaujala ma hlavne efektivita toho, že budúci zverolekári sa učia priamo v spolupráci s lekármi a že je to spojené aj s výskumom," uviedla Čaputová.

Na stretnutí s vedením školy sa zaujímala aj o najväčšie výzvy, ktorým univerzita čelí. V tejto súvislosti rektorka UVLF Jana Mojžišová upozornila predovšetkým na poddimenzovaný stav vedy a výskumu, čo prináša problémy pri jeho materiálnom zabezpečení, ale aj pri motivácii pedagogických, vedeckých a výskumných pracovníkov k novým aktivitám. Témou záujmu hlavy štátu bola aj aktuálna hrozba vírusových ochorení, ktoré sa šíria svetom.

"Nikto nemá právo ignorovať uznesenie Národnej rady", tvrdí Danko
Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) zdôraznil, že nik nemôže ignorovať uznesenie parlamentu. V súvislosti s Istanbulským dohovorom očakáva, že prezidentka SR Zuzana Čaputová bude hľadať spôsob, ako sa dá uznesenie naplniť.... Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | TASR


UVLF je jediná vysoká škola, ktorá na Slovensku vzdeláva veterinárnych lekárov a jedna z dvoch, ktorá vychováva farmaceutov. Takmer tri desaťročia sa na nej vyučuje aj v angličtine, viac ako štvrtina z 2000 poslucháčov univerzity absolvuje štúdium vo svetovom jazyku.

Rektorka zdôraznila významné postavenie univerzity vo vede a výskume, predovšetkým vo výskume infekčných i neinfekčných chorôb, regeneračnej medicíny, ale aj hygieny a bezpečnosti potravín. Upozornila na celosvetovo podporovaný koncept jedného zdravia, ktorý sa sústreďuje na vzájomný vzťah zdravia zvierat a ľudí i kvality životného prostredia.

Érsek bol skontrolovať materiál, ktorý sa má nakladať do čínskeho lietadla
Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) bol v piatok dopoludnia na Letisku M. R. Štefánika skontrolovať materiál, ktorý sa má naložiť do čínskeho lietadla. Informoval o tom na sociálnej sieti. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | TASR


"Ak si uvedomíme, že až 60 percent existujúcich infekčných chorôb u ľudí spôsobujú zoonózy, teda infekčné choroby prenosné zo zvieraťa na človeka, je to nevyhnutné," konštatovala Mojžišová.

Súčasťou piatkového programu prezidentky je aj návšteva Rožňavy a Betliara.

"Sebestačnosť v produkcii vajec je strategickým záujmom štátu a SNS", tvrdí Matečná
Rastúci spoločenský tlak na zastavenie produkcie slepačích vajec z klietkových chovov vytvára riziko, že z obchodov v budúcnosti zmiznú slovenské vajcia. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | SITA