Tlkot „zmrznutého srdca“ Pluta ovláda počasie
05 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Nový výskum dokazuje, že jedinečné „zmrznuté srdce“ Pluta nielen ovláda počasie, ale že ho dokonca ovplyvňuje pomocou "rytmu". Informuje portál CNN.


Keď misia New Horizons agentúry NASA v roku 2015 zachytila ​​zábery trpasličej planéty, vedci zistili, že Pluto nie je iba pustá, plochá a zamrznutá pustatina.

Namiesto toho sa trpasličia planéta pýši obrovskou štruktúrou v tvare srdca, pomenovanou Tombaugh Regio (po astronómovi, ktorý objavil Pluto). Štruktúra srdca podľa najnovších výskumov skutočne kontroluje atmosférickú cirkuláciu Pluta prostredníctvom denných cyklov otepľovania a chladenia.

Atmosféra Pluta pozostáva prevažne z plynného dusíka, oxidu uhoľnatého a metánu, pričom je 100 000-krát tenšia, ako máme my na Zemi. Počas dňa sa „srdce“ planéty zahreje a zmení sa na paru, len aby táto para v noci opäť skondenzovala a vytvorila akýsi atmosférický „tlkot srdca“, ktorý vysiela na povrch dusíkové vetry.

Tieto vetry fúkajú v protismere k jeho rotácii vo fenoméne známom ako retro-rotácia a pomáha tak vytvárať ľadovce bohaté na dusík, ktoré v konečnom dôsledku pridávajú odľahčenie trpasličej planéte.

"Pred New Horizons si každý myslel, že Pluto bude ako futbalový štadión - úplne plochý, takmer žiadna rozmanitosť," uviedol Tanguy Bertrand, hlavný autor štúdie a astrofyzik pre NASA.

"Ale je to úplne inak. Má veľa rôznych terénov a snažíme sa bližšie pochopiť, čo sa tam presne deje,“ dodal hlavný autor štúdie.

Loď v Japonsku je uviaznutá s 3700 ľuďmi na palube kvôli 10 pacientom infikovaným koronavírusom (VIDEO+FOTO)
Japonsko potvrdilo približne 10 ďalších infikovaných ľudí koronavírusom medzi cestujúcimi na výletnej lodi s 3700 ľuďmi na palube. Celá loď ostáva v karanténe aj so zdravými cestujúcimi. Informuje spravodajský portál The... Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár