Ako Greta Thunbergová zarobila šesť miliárd dolárov (Igor Maľcev)
05 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Igora Maľceva (Pohľad)


Nemyslite si, že „vďaka“ koronavírusu náhle upadla horlivá aktivistka do zabudnutia.


Môžem vás trochu odpútať od koronavírusu? Ten zabral popredné miesto v západných médiách predtým všadeprítomnej Grete Thunbergovej. Ale ak si myslíte, že to nejaký vírus dokáže, mám pre vás nové správy.


Podľa Die Zeit „Nadácia Greta Thunberg a Beata Ernman“ podala prihlášku 018 171 380 na ochranu obchodných značiek „Skolstrejk“ a „Piatky pre budúcnosť“ na Úrade Európskej únie pre duševné vlastníctvo.


Beata Ernmanová je mladšou sestrou Grety Thunbergovou. Tiež trpí autizmom ako Greta.


Oficiálne ich fond pracuje v oblasti zlepšovania postavenia rodiny. Žiadosť o registráciu značky je silne emotívna.


Pokiaľ bude značka zaregistrovaná, tak jej takmer každé použitie bude musieť byť pravdepodobne potvrdené právnikmi Grety. To je samo o sebe úžasné. Už nebude možné len tak zverejniť správy povedzme zo Svetového ekonomického fóra „Davos“. Informácie o zakladateľke „Skolstrejk“ a o ďalších vodcoch „Piatkov pre budúcnosť“ budú musieť odobriť ich právnici.


Pritom správ o Grete z Davosu bolo v jednom médiu v priemere možno i päť. Keďže európske a hlavne nemecké médiá venovali Grete a „Piatkom pre budúcnosť“ nebývalú pozornosť. Oficiálna predstaviteľka „piatkov“ Louise Neubauerová žiadala spoločnosť Siemens, aby vypovedala zmluvu s Austráliou! A Greta „prikázala“ zastaviť financovanie ťažby v baniach! Bolo to ako šialenstvo alebo úplné poblúznenie politiky i médií. A médiá témy prezentovali na titulných stranách takmer ďalší týždeň.


Médiá naopak nevenovali pozornosť ôsmym tisícom farmárov, ktorí na traktoroch v Berlíne protestovali proti zelenej politike. Ani šiestim tisícom v Mníchove. Podstatné je pre ne predsa to, čo hovorí Greta.


Z nejakého dôvodu je ale informácií o fonde a registrácii značky pomenej. A zrejme to nebude tým, že hlavnou témou sa stal koronavírus. Podľa poisťovacích spoločností je totiž značka v spoločenskom segmente dokonca silnejšia ako organizácia Greenpeace či OSN. Predbežný odhad jej hodnoty je 3 až 6 miliárd eur.


Prečo svet nevie o „Anti-Grete“
Viete, že vo Švédku žije dievča, ktoré má 16 rokov a jej ciele sú opačné než Grety Thunberg? Kým Greta vystupuje v OSN a cestuje po svete, o jej rovesníčke ste zrejme ešte nepočuli. Čítať ďalej
08 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

„Registrácia značiek je iba na ich ochranu. Aby neboli zneužité. Nebudeme vykonávať obchodné činnosti,“ uviedol zástupca tímu Greta. Samotná Greta postupne stále viac vychádza z tieňa a začína otvorenú hru. Už sa nehovorí o „sladkom švédskom dievčati“, ktoré šlo štrajkovať do parlamentu. Navyše Gretine protesty pred kamerami boli organizované. Ako pacient totiž potrebuje „osobitné zaobchádzanie v súvislosti s lekárskymi indikáciami“. To znamená, že už tu je lož. Okrem toho jej nasledovníci otvorene porušujú zákon o vzdelávaní. Vlastne protestujú s vedomím, že rodičia dostanú pokuty.


Keď predstavitelia nadácie „Greta a Beata“ tvrdia, že sa so značkou nechystajú „obchodovať“, buď nehanebne klamú alebo vôbec nevedia, čo robia.


Značkový stratég Klaus Dieter z poradenskej spoločnosti Brand Trust pripomína, že „každý, kto si zaregistruje značku, musí preukázať jej používanie. V tomto prípade komerčné. Nevyužitie ochrannej známky pre výrobok, ako aj odmietnutie ochrany ochrannej známky na súde v každom jednotlivom prípade, je dôvod pre zrušenie registrácie“.


Preložené z marketingovej do bežnej reči: Fond je povinný vykonávať obchodné činnosti. A nejde o tričká a batohy s emblémom „Piatky pre budúcnosť“. V opačnom prípade bude registrácia zrušená. Okrem toho každý súdny spor o značku odhadovanú na niekoľko miliárd eur si vyžiada právnika s odmenou minimálne 100 000 eur. Odmietnutie súdnej ochrany totiž znamená zrušenie registrácie.


„Práva majú iba používané ochranné známky,“ hovorí patentový zástupca Marco Findizen z právnickej firmy Witte, Weller & Partner. Dôkaz o používaní musí byť doložený najneskôr do piatich rokov od registrácie. Inak sa práva už nebudú vzťahovať na tretie strany. A ochranná známka môže stratiť platnosť.


Zdá sa, že rodina Grety plánovala „trocha“ zarobiť. No a fond je ideálnym prikrytím pre legalizáciu už existujúcich finančných tokov. Tie teraz plynú na adresu okolia Grety nie príliš transparentnými spôsobmi.


Skutočnosť, že teraz hlavné médiá zvyčajne tak veľkoryso propagujúce každý nezmysel slečny Thunbergovej taktne mlčia, je viac než očividná. Zrejme začnú vysvetľovať, že práve to je potrebné na záchranu planéty. Lož je totiž ich prirodzený pracovný prostriedok.


Toto bude ale ťažké vysvetliť osemdesiatim tisícom prepustených robotníkov v Nemecku. Tí prídu o prácu po strašení o nebezpečenstve uhlia a ropy v rámci plánu „Vzdanie sa uhlia“. A aj ďalším, ktorým zavádza vláda nové dane z CO2, zvyšuje cenu elektriny a zakáže používať motorovú naftu.


Zrejme nebudú sedieť doma a pozerať televíziu, v ktorej im švédske dievča káže nezmysly. A odôvodňuje nimi ich prepustenie. Dievča, ktoré sa ako mávnutím čarovného prútika stane pred ich očami miliardárkou. A ak ani potom nedostanú chuť vzbúriť sa, tak si Gretu zaslúžia.


„Prestaňte mi hovoriť Greta z Indie“: 8-ročná aktivistka v oblasti klímy hovorí, že porovnávanie z Gretou Thunberg „odstráni“ jej vlastnú kampaň
Mladá indická environmentálna aktivistka Licypriya Kangujam sa sťažovala na novinárov za to, že ju porovnávajú s Gretou Thunbergovou, napriek tomu, že začala kampaň skôr, ako svet vôbec vedel kto je jej švédska kolegyňa. Informuje... Čítať ďalej
28 | 01 | 2020 | Dominik Simon