ČR nakoniec poskytne Číne 10 miliónov korún na boj proti koronavírusu
03 | 02 | 2020 I TASR

Česká republika pošle Číne prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na boj s novým koronavírusom sumu desať miliónov českých korún (približne 396.668 eur) určených na humanitárnu pomoc. V pondelok o tom rozhodla vláda ČR, ako píše spravodajský server Novinky.cz.



Na tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš informoval, že ČR poskytne finančnú pomoc Číne v spojitosti s bojom proti novému koronavírusu. ,,Príspevok bude zameraný na liečbu a prevenciu", dodal minister zahraničných vecí, Tomáš Petříček.


Česko zatiaľ Číne neplánuje poskytnúť zásielku s ochrannými rúškami, ktorých má Čína nedostatok. Podľa Babiša sa nimi totiž najprv musia zásobiť české nemocnice a lekárne.
Petříček však povedal, že Česko možno Číne poskytne vyradené české sanitky potrebné na prevoz infikovaných do karantén alebo na liečenie. Česká vláda takisto v pondelok rozhodla o tom, že od nedele 9. februára zakáže priame letecké linky medzi Čínou a Českou republikou.


V noci na pondelok pristál v Česku francúzsky letecký špeciál, ktorý do krajiny dopravil prvých päť českých občanov evakuovaných z Číny. Záujem o návrat do Česka prejavilo aj viac ako 100 ďalších Čechov - tí sa podľa Petříčka nenachádzajú v epicentre nákazy, ktorým je čínska provincia Chu-pej a jej hlavné mesto Wu-chan.


Vďaka koronavírusu musia v Nemecku ostať v karanténe približne 80 ľudí
Približne 80 zamestnancov nemeckej firmy Webasto musí aj naďalej zostať doma a vyhýbať sa kontaktu s ďalšími osobami aj napriek tomu, že testy u nich nepotvrdili nákazu novým typom koronavírusu. Informoval o tom v pondelok na Twitteri nemecký... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | TASR