Arabská liga sa na samite v Káhire s Abbásom rozhodla že odmieta Trumpov „obchod storočia“
01 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Arabská liga odmieta mierový plán Blízkeho východu amerického prezidenta Donalda Trumpa s tým, že by to neviedlo k spravodlivému mieru medzi Izraelom a Palestínou. Palestínska strana už dohodu odmietla. Informuje RT.


Členovia ligy sa v sobotu stretli v Káhire, aby prediskutovali dohodu, ktorú Trump označil za „dohodu storočia“, a realistický plán pre mier medzi Izraelom a Palestínou. Na stretnutí palestínsky prezident Mahmood Abbas oznámil, že preruší všetky vzťahy s USA a Izraelom v súvislosti s plánom a že sa nezapíše do histórie ako ten, ktorý „zapredal Jeruzalem“.



Po „dôkladnom preštudovaní americkej pozície“ sa Arabská liga postavila na stranu Abbása a v sobotu jednomyseľne zamietla plán. V spoločnej komunikácii predstavitelia 22 členských štátov uviedli, že dohoda by neviedla k spravodlivému mieru medzi oboma stranami a liga nebude spolupracovať s USA na jej realizácii.

Za podmienok dohody by sa legitimizovali osídlenia Izraela na okupovanom Západnom brehu a židovský štát by anexoval obrovské úrodné palestínske územia. Hoci sa v pláne počíta so zvrchovaným palestínskym štátom, jeho hlavné mesto by sa nachádzalo mimo východného Jeruzalema a o jeho bezpečnostnej a hraničnej politike by rozhodoval Izrael.

Okrem toho plán uznáva celé izraelské vlastníctvo Jeruzalemu, vrátane svätých miest na Chrámovej hore. Jeruzalem je vyhlásený za hlavné mesto Izraelom aj Palestínou a pri návrhu z postúpením mesta Izraelu Trumpova vláda pravdepodobne predpokladala jeho odmietnutie Abbásom a Arabmi.

Mimoriadne stretnutie bolo zvolané s cieľom definovať zjednotenú pozíciu arabského sveta v reakcii na „dohodu storočia“, uviedol podpredseda Ligy Hossam Zaki pre agentúru RT Arabic. Zaki verí, že podmienky amerického návrhu sú pre Palestínčanov absolútne nespravodlivé.

Približne jedna tretina terajšieho palestínskeho územia má ísť do Izraela. Po návrate Izraela môžu Palestínčania poskytnúť okolo 14 percent púštnej pôdy výmenou za úrodnú pôdu a vodné zdroje na Západnom brehu. Pre palestínsku stranu je to nespravodlivé.

„Dohoda storočia“: Čo je súčasťou mierového plánu Trumpa pre Izrael a Palestínu
Návrh mierovej zmlúvy na Blízkom východe, ktorý odhalil prezident USA Donald Trump, predpokladá podmienky, za ktorých by mohol byť Palestínsky štát uznaný. Dokument má 180-strán a podľa prezidenta Trumpa ma ísť o "dohodu storočia". Informuje... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Dominik Simon