Sedem Maďarov požiadalo evakuovanie z Číny
31 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová
 

Maďarský rezort diplomacie eviduje žiadosť siedmich Maďarov o evakuáciu z Číny, informoval v utorok v Budapešti minister zahraničných vecí  Péter Szijjártó.

V nákazou postihnutej oblasti je podľa ministra celkom osem občanov Maďarska, pričom sedem požiadalo maďarské úrady o evakuáciu z tejto ázijskej krajiny. Šiesti sú v uzatvorenom meste Wu-chan a dvaja v inej časti stredočínskej provincie Chu-pej.

Szijjártó poznamenal, že Maďarsko už rokovalo o leteckej evakuácii s Nemeckom, Portugalskom a Francúzskom, pričom Francúzi už ústne pomoc prisľúbili. Francúzske lietadlo však zatiaľ nedostalo povolanie na vzlet a pristátie v uzavretej zóne.

Len čo Číňania dajú potrebné povolenie, Francúzi poletia a pri prvej možnej príležitosti našich občanov evakuujeme,“ dodal minister.

Európska komisia v utorok večer oznámila, že v dôsledku rozšírenia nového typu koronavírusu zo strednej Číny bol aktivovaný mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany. Stalo sa tak na základe žiadosti Francúzska o pomoc pri poskytovaní konzulárnej podpory občanom členských krajín EÚ v okolí čínskeho mesta Wu- chan, považovaného za epicentrum šírenia nákazy.

Janez Lenarčič, eurokomisár pre krízové ​​riadenie, uviedol, že občania krajín EÚ budú z mesta Wu-chan prepravení tento týždeň na palube dvoch francúzskych lietadiel. Prvé lietadlo by malo priviezť približne 250 francúzskych občanov, do druhého lietadla by sa malo dostať viac ako 100 občanov EÚ z iných krajín.

Európska komisia upozornila, že v prvej fáze budú môcť cestovať iba zdraví občania bez symptómov ochorenia. ERCC je v neustálom kontakte s vládami členských štátov EÚ s cieľom koordinovať prepravu ich občanov z Číny a následne aj možné karanténne obdobie.

MIMORIADNE: WHO vyhlásilo celosvetovú zdravotnú pohotovosť, pre šíriaci sa koronavírus
Medzinárodná zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila celosvetovú zdravotnú pohotovosť, pre šíriaci sa koronavírus. Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič