Spor starý 20 rokov je späť. Schránková spoločnosť Lemikon žiada od Tiposu 33 miliónov
29 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Schránková spoločnosť Lemikon oživila miliónový spor s Tiposom. Vracia sa tak jedna z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica, informoval denník Pravda.


Vlani v lete Najvyšší súd SR zamietol žalobu Lemikonu voči lotériovej spoločnosti. Teraz sa však spor vďaka podaniu dovolania (mimoriadneho opravného prostriedku) znovu ocitol na Krajskom súde v Bratislave. „Lemikon Limited sa dovolaním domáha zmeny rozsudku, a to tak, že žiada, aby bola spoločnosť Tipos zaviazaná na úhradu sumy vo výške 33 302 785,60 eura spolu s príslušenstvom a trovami konania,“ citoval denník Pravda hovorcu spoločnosti Tipos Rastislava Čépeho.



Všetko začalo v roku 2000

Spor medzi štátnym Tiposom a spoločnosťou Lemikon je starý takmer dvadsať rokov. Žalobu na začiatku podala lotériová spoločnosť Športka, ktorá Tipos obvinila z nelegálneho používania ochranných známok lotériových hier Športka, Šanca a Mates. Najvyšší súd rozhodol v prospech žalobcu v roku 2008. Vtedajší minister financií Ján Počiatek za Smer sa rozhodol vyplatiť sumu 2 miliardy korún (teda 66,39 miliónov eur) cyperskej spoločnosti Lemikon. Tá totiž získala pohľadávky Športky.


Štát aj uhradil prvú splátku v hodnote 483 miliónov korún (16 miliónov eur). Po prevalení kauzy Počiatek čelil obvineniam, že háji záujmy súkromnej spoločnosti Lemikon, nie štátne. Mohol totiž ešte požiadať generálneho prokurátora o podanie mimoriadneho dovolania, ktoré zabránilo vyplateniu peňazí, čo neurobil. Počiatek svoje rozhodnutie obhajoval vtedy tak, že „presadil finančne najvýhodnejší variant pre daňových poplatníkov“.


Danko telefonoval s Alenou Zs., médiá majú zvukové nahrávky
Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko telefonoval v minulosti s Alenou Zs., ktorá je v súčasnosti obžalovaná v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Mali spolu volať v roku 2016, dohadovali sa na... Čítať ďalej
28 | 01 | 2020 | TASR

Čo s kauzou zachytilo video

Denník Pravda ešte priblížil, že kauza opäť ožila pred dvoma mesiacmi aj videom. Na ňom v rozhovore plnom vulgarizmov exminister Počiatek žiadal vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku o podporu pre jeho kroky ohľadne Tiposu.


Podľa medializovaných informácií prvotné právne úkony v súvislosti s dovolaním vykonáva momentálne Krajský súd v Bratislave. Následne spis poputuje na stôl Najvyššieho súdu. Tam vraj bude o celej kauze rozhodovať senát, ktorého členovia ešte nerozhodovali o kauze Tipos.


Čépe priblížil: „Dovolací súd rozhoduje o dovolaniach spravidla bez pojednávania. Pojednávanie môže nariadiť, ak to považuje za potrebné. Z tohto dôvodu tak bude na príslušnom senáte, či bude považovať za potrebné pre účely rozhodnutia o dovolaní pojednávanie nariadiť alebo nie.“ Spoločnosť je podľa neho pripravená „naďalej obhajovať svoje práva a predkladať argumentáciu na podporu svojich tvrdení o neprípustnosti a nedôvodnosti podaného dovolania“.


Hrozí, že ak by Najvyšší súd dal za pravdu Lemikonu, Tipos bude musieť uhradiť vymáhanú sumu. Výsledkom by podľa Čépeho bolo ďalšie pokračovanie súdneho sporu, keďže spoločnosť Tipos by sa voči uloženej povinnosti bránila.


Súd otvoril hlavné pojednávanie v kauze sporných šekov Mariana Kotlebu
Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila hlavné pojednávanie v kauze sporných šekov predsedu opozičnej ĽSNS Mariana Kotlebu. Obžalovaný je z trestného činu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | TASR