Koronavírus by mohol zasiahnuť globálnu ekonomiku tvrdšie ako SARS
29 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Smrteľný koronavírus by mohol mať na svetovú ekonomiku omnoho výraznejší vplyv ako syndróm akútneho respiračného zlyhania (SARS), ktorý sa vyskytol v roku 2003, tvrdí ruská agentúra National Credit Rating (NCR). Informuje o tom spravodajský portál RT.


„Aj mierny pokles čínskej ekonomiky môže prispieť k nestabilite svetového trhu s ropou,“ tvrdí agentúra NCR.

"Počet turistických a služobných ciest do Číny stále klesá. Boli zavedené už prvé zákazy, ktoré ovplyvnia odvetvie cestovného ruchu a všeobecne aj podnikateľov. Logistické obmedzenia môžu v blízkej budúcnosti zasiahnuť ďalšie odvetvia čínskej ekonomiky, čo poškodí obchodný obrat s najväčšími obchodnými partnermi,“ ďalej uvádza agentúra.

Podľa ratingovej agentúry by čínsky HDP mohol v dôsledku prepuknutia vírusu tento rok klesnúť približne o 0,5 percenta na 5,6 percenta.

„Koronavírus už infikoval aj svetové trhy s komoditami vrátane najdôležitejšieho ruského trhu s ropou. Cena ropy Brent sa tento rok znížila o 9,7 USD (14 percent) za barel. Vo februári až máji 2003 klesla ropa o jednu tretinu na 23,4 dolárov za barel. Hlavným dôvodom bol Irak a nie SARS,“ dodala agentúra.

Podľa čínskej národnej komisie pre zdravie tento nový vírus si už vyžiadal viac ako 100 životov a nakazil viac ako 5 970 ľudí.

Trumpova „dohoda storočia“ spôsobí jedine pobúrenie, ale nič nezmení, tvrdí Galloway
Zatiaľ čo „mierový plán“ Donalda Trumpa pre Izrael a Palestínu každým možným spôsobom porušuje medzinárodné právo, jeho jediným výsledkom bude rozsiahle pobúrenie moslimov, pretože tento plán je nemožné implementovať, tvrdí bývalý člen britského... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Marek Molnár