Problémy s elektrinou v lyžiarskom stredisku Jasná by chceli energetici vyriešiť do štyroch rokov
28 | 01 | 2020 I SITA

Problémy s elektrinou v Demänovskej doline a v lyžiarskom stredisku Jasná by chceli energetici vyriešiť do štyroch rokov. Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) totiž v rokoch 2023 a 2024 predpokladá ukončenie všetkých investičných projektov potrebných pre rozšírenie svojej elektrizačnej siete.


„Už sme začali s prípravnou fázou, ktorá zahŕňa vypracovanie technického návrhu, prípravu trasy nových vedení, komunikáciu s vlastníkmi pozemkov a podobne. Keďže investičný zámer je rozsiahly a naša firma chce proces čo najviac urýchliť, projekt rozdelíme do niekoľkých etáp,“ povedal pre agentúru SITA hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Stredoslovenskí energetici pripravujú niekoľko investičných akcií v Jasnej. Pôjde o investície v rozsahu niekoľkých miliónov eur. Posilniť by sa tak mala miestna distribučná sieť. „Umožníme tak pripájanie nových odberateľov, prípadne navýšenie odberu u existujúcich,“ doplnil Gejdoš. Realizáciu prvej etapy investícií plánuje stredoslovenská distribučná spoločnosť už na obdobie rokov 2020 až 2021. „Tým umožníme zahájenie investičných zámerov u odberateľov,“ podotkol Gejdoš.

Elektrinu v Demänovskej Doline a hore v Jasnej potrebuje podľa energetikov množstvo lanoviek a spolu 113 penziónov, chát a hotelov, ktoré dokážu ubytovať asi štyritisíc ľudí. „Potrebujú výkon 8,5 megawattov. Kapacitu plánujeme navýšiť o 60 %,“ povedal Gejdoš.

Kľúčovou súčasťou investícií bude vybudovanie dvoch nových vedení vysokého napätia napájaných z transformovne v Liptovskom Mikuláši a z transformovne v Závažnej Porube. Dĺžka každého z nich bude približne 16 kilometrov. „Keďže budú prechádzať národným parkom, počítame aj s ohľadom na zásahy do životného prostredia s ich uložením do podzemného kábla,“ dodal Gejdoš.

Lyžiarske stredisko Jasná zažíva v ostatných rokoch rozsiahly rozvoj cestovného ruchu a tým aj veľkú výstavbu. Stredoslovenská distribučná bola preto nútená od roku 2018 zaviesť v Jasnej takzvaný “stop stav“ pre pripájanie nových objektov do elektrickej distribučnej siete. „Kapacita distribučnej sústavy je momentálne vyčerpaná a už nie je možné pripájať ďalšie odberné miesta ani navyšovať odber na tých súčasných,“ uzavrel Gejdoš.