„Bez súcitu a empatie“: Čínu zúri na dánske noviny kvôli obrazom vlajky s koronavírusom
28 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Čínske veľvyslanectvo v Kodani požiadalo dánske noviny Jyllands-posten o ospravedlnenie sa za publikovanie čínskej vlajky s koronavírusom. Informuje RT.


Obrázok Nielsa Bo Bojesena zobrazoval čínsku vlajku so žltými hviezdami nahradenými obrázkami nového koronavírusu. Noviny uverejnili karikatúru v sekcii „Dnešná karikatúra“ s vyhlásením, že karikatúra predstavuje umelcov osobný výklad, ktorý sa môže líšiť od pozície novín.



Napriek tomu čínske veľvyslanectvo v Dánsku vyzvalo noviny Jyllands-posten a autora Bojesena, aby sa čínskemu ľudu okamžite ospravedlnili. Hovorca veľvyslanectva pripomenul novinám, že prepuknutie choroby v Číne doteraz zabilo viac ako sto ľudí a že sa vyvíja všetko úsilie na boj proti epidémii. Táto „satirická kresba“, dodal, je urážkou Číny a zranuje city čínskeho ľudu.

"Bez akejkoľvek sympatie a empatie prekročila spodnú hranicu civilizovanej spoločnosti a etické hranice slobody prejavu a uráža ľudské vedomie."

Ohnisko koronavírusu sa začalo vo Wu-chane v strednej Číne v decembri 2019. Peking doteraz potvrdil 4 515 prípadov vírusu, pričom si vyžiadal 106 mŕtvych a mnoho miest v centrálnej provincii Hubei, kde sa vírus prý krát objavil sú v karanténe.

Nie je to prvýkrát, čo Jylland-Posten urazil ľudí v zahraničí. V roku 2005 noviny publikovali sériu karikatúr zosmiešňujúcich proroka Mohameda, ktoré vyvolali nepokoje v moslimskom svete. Dánsky premiér to v tom čase označoval za najhorší incident medzinárodných vzťahov od druhej svetovej vojny.

Odkiaľ sa vlastne vzal koronavírus? (Leonid Savin)
Komantár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
28 | 01 | 2020