Jeden demonštrant zabitý pri požiari protivládneho stanu v Iraku
27 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Jeden demonštrant bol zabitý v pondelok v irackom meste Nasiriyah, povedal zdravotník AFP. Ozbrojenci zaútočili na námestie, kde protivládni demonštranti už niekoľko mesiacov táborili.

Muži prišli na Habbubiho námestie hneď po polnoci a zapálili stany, kde demonštranti spali. Nezostalo nič iné ako spálené kúsky textílií a kovových rámov, uviedol korešpondent AFP. Neidentifikovaní ozbrojenci vystrelili na demonštrantov, zabili jedného a zranili ďalších štyroch, informoval zdravotnícky zdroj.

alarabiya.net ďalej informuje o tom, že o niekoľko hodín neskôr sa demonštranti opäť zhromaždili a uzavreli dva hlavné mosty v meste, asi 350 kilometrov južne od hlavného mesta Bagdad. Hlavný protestný tábor v posvätnom meste Najaf tiež spálili cez noc neidentifikovaní ozbrojenci, uviedol v pondelok korešpondent AFP.

1. októbra v Bagdade, a na juhu kde žije šíitska väčšina, vypukli masové protesty z dôvodu nedostatku pracovných miest ako aj zlých služieb a korupcie.

Objavujú sa výzvy na celkové prerobenie vlády a protestujúci osobitne požadujú nezávislého predsedu vlády a stíhanie kohokoľvek, kto je zapojený do korupcie a nedávneho krviprelievania.

Protestujúci sa snažili zvýšiť tlak na vládu už minulý týždeň zabarikádovaním ulíc horiacimi pneumatikami a kovovými barikádami. Poriadková polícia násilím tieto snahy ukončila. Polícia použila ostrú muníciu a slzotvorný plyn, aby rozptýlila zhluky demonštrantov. Za posledný týždeň bolo zabitých 21 a zranených stovky demonštrantov.

V piatok začali bezpečnostné sily útočiť na hlavné tábory protestujúcich po krajine.

Demonštranti sa obávali, že ich hnutie môže byť zatienené napätím medzi susedným Iránom a USA, ktoré vyvrcholilo začiatkom tohto mesiaca zabitím iránskeho veliteľa americkým dronom v Bagdade.V nedeľu večer na americké veľvyslanectvo v irackom hlavnom meste dopadli tri rakety Katyusha. Vysoký iracký predstaviteľ a americké diplomatické zdroje uviedli, že jedna osoba bola zranená, ale neboli okamžite k dispozícii žiadne podrobnosti o tom, či ide o amerického štátneho príslušníka alebo irackého člena personálu misie.

„Cielený a vládny terorizmus“: Irán kritizuje USA za vyhrážky nástupcovi Soleimaniho
24 | 01 | 2020 | Mário Martinka