Oproti výrokom Luntera vyzerá ešte aj Kotleba ako skutočný demokrat
25 | 01 | 2020 I Peter Bachan

Komunistická demokracia v ponímaní župana Luntera


Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja vymyslel nový a veľmi progresívny model spoločnosti. Súkromný sektor bude nútený mocou poskytovať služby beozdplatne a keď nie, označí všetkých za výpalníkov.


Ale rozoberme si prípad sporu o dopravu v Banskobystrickom kraji v jednoduchosti. Najväčší dopravca v kraji, SAD Zvolen od roku 2018 poskytuje službu vo verejnom záujme pre samosprávny kraj pod vedením Jána Luntera bez platnej zmluvy. Sporný dodatok č.9 k zmluve o zabezpečení služieb vo verejnom záujme, uzatvorený ešte bývalým predsedom kraja Marianom Kotlebom, súd rozhodnutím z decembra 2019 zrušil. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť, ale SAD Zvolen teraz hrozí, že bude musieť vrátiť všetky platby za výkon vo verejnom záujme VÚC BBSK. Dva roky by tak teda jazdili bez finančného krytia, ktoré je samosprávny kraj povinný zabezpečiť z financií pridelených na dopravnú obslužnosť od Ministerstva financií SR.


Lunterovi sa však nepáčili dodatky k zmluve z éry svojho predchodcu a tak ich napadol na súde. Mal však dva roky na to, aby uzatvoril zmluvu novú. Nestalo sa tak. Doposiaľ nemá VÚC BBSK zabezpečenú dopravnú obslužnosť územia. Neponúkol ani len návrh zmluvy na rokovanie a teraz tvrdí, že dopravcu bude nútiť jazdiť zadarmo. Chce sa s takýmto príkazom dokonca obrátiť na súd.


Lunter si zabezpečil súdne rozhodnutie, aby zrušil autobusovú dopravu v kraji
Mnohí obyvatelia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorí doteraz využívali prímestské linky, sú znepokojení. Majú obavy, ako budú cestovať do práce či do školy. Asi 120 liniek SAD Zvolen totiž od soboty nepremáva, fungovať budú len... Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Natália Sollárová

Podľa Luntera si môžeme všetci dovoliť žalovať napríklad elektrárne za to, že nám nesmú vypnúť elektrinu ak im nezaplatíme. Naviac sa domnieva, že nemusíme mať ani uzatvorenú zmluvu a aj tak máme nárok na poskytovanie služieb bezodplatne.


Tak takýto model demokracie v ponímaní Luntera vyznieva ako totálne utopistický komunizmus. Každému podľa jeho schopností, každému podľa jeho potrieb. Až teraz sa ukazuje zvrátenosť progresívneho myslenia “novej” generácie politikov. Takto ďaleko vo svojich úvahách nezašiel ani Karol Marx.


SAD Zvolen je privátna spoločnosť s minoritnou účasťou štátu. Štát môže vo výnimočnej situácii “sadke” prikázať jazdiť, ale musí jej za to zaplatiť. Lunter to však mal ako svoju povinnosť zabezpečiť ešte skôr, ako k takejto kritickej situácii došlo a nenechať to až na poslednú možnosť, ostať bez dopravy v kraji. Táto povinnosť mu vyplýva z jeho mandátu predsedu samosprávneho kraja. Tvrdí, že SAD musí jazdiť aj napriek tomu, že nebude platiť. Na dôvažok sa zbavuje svojej zodpovednosti a osočuje sa na premiéra. Pellegrini vyhlásil, že za túto situáciu nesie zodpovednosť Lunter ako predseda kraja.


Všetky mainstreamove médiá však o tomto dôstojne mlčia a chránia si svoj veľký vzor, ktorý porazil v Banskej Bystrici Kotlebu. Lenže práve preto, že mlčia o chybách svojich vyvolených, nepíšu pravdu a púšťajú sa do Kotlebu, zabezpečujú mu paradoxne čoraz väčšiu politickú podporu. Pretože za Kotlebu v kraji doprava fungovala. Teraz autobusy “progresívne” nejazdia.


Premiér:Vyriešenie situácie v prímestskej doprave BBSK je zodpovednosť J.Luntera
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval v piatok predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera, aby neustále rokoval s dopravcom SAD Zvolen a vyriešil vzniknutú situáciu. Ak to nebude schopný vyriešiť, pripustil, že sa na to... Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | TASR