Grécko chce do leta zatvoriť tábory pre migrantov
24 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Tábory by boli nahradené deportačnými centrami, ktoré by fungovali ako uzavreté zariadenia.


V dôsledku protestov obyvateľov gréckych ostrovov sa aténska vláda rozhodla uzavrieť tábory pre migrantov na ostrovoch v Egejskom mori. „ Tieto tábory  zatvoríme do leta 2020,“ povedal grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis vo štvrtok pre grécku verejnosprávnu televíziu ERT. Vyjadril sa tak deň po tom, ako tisíce ľudí demonštrovali proti neúnosnej situácii okolo preplnených utečeneckých táborov na gréckych ostrovoch Lesbos, Chios, Samos a Kos.


Grécka vláda prisľúbila urýchlenie azylového procesu. Na základe dohody medzi EÚ a Tureckom migranti sú umiestňovaní v táboroch na gréckych ostrovoch v Egejskom mori. Ak nepodali žiadosť o azyl, čakajú tam na vrátenie do Turecka. „ Uvidíme, či sa to stane skutočnosťou, “ povedal starosta mesta Vathy, metropoly ostrova Samos. Aténska vláda už oznámila zatvorenie táborov na jeseň 2019, ale doteraz sa nič nestalo, pripomenul starosta.


Momentálne je na gréckych ostrovoch okolo 42 000 migrantov a z Turecka každý deň prichádzajú noví migranti. Obyvatelia gréckych ostrovov požiadali vládu, aby po registrácii premiestnila migrantov na grécku pevninu a rozdelila ich medzi členské štáty Európskej únie.


Merkelová v Davose: „Našou chybou bolo že sme neboli pripravení na utečeneckú krízu“
Kancléřka Merkelová v Davose vyhlásila, že konflikt v Líbyi sa musí zastaviť skôr, ako sa začne ďalšia utečenecká kríza. Dodala, že globálny pokles diplomacie spôsobuje, že regióny ako Sahel sú nestabilnejšie. Informuje o tom DW... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon