Poľsko a Rusko sa prú kvôli holokaustu. Duda kvôli tomu odmietol prísť do Izraela
23 | 01 | 2020 I Dominik Simon

V jeruzalemskom pamätníku holokaustu Jad Vašem začali spomienkové akcie na výročie oslobodenia Osvienčimu. Do Izraela sa zišli stovky oficiálnych hostí z celého sveta. Pripomienkovej akcie sa ale odmietol zúčastniť poľský prezident Andrzej Duda. Narozdiel od ruského prezidenta Vladimira Putina nedostal priestor predniesť prejav. Hlavné slávnostné zhromaždenie sa bude konať vo štvrtok. Informuje ct24.cz .


Skoro päťdesiat štátnych delegácií, desať tisíc policajtov v uliciach a uzavreté hlavné cesty. Fórum konanajúce sa v Jeruzaleme k 75. výročiu oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim, je asi najväčšia medzinárodná akcia, ktorú kedy Izrael hostil. Okrem symbolického a pietneho rozmeru sa do nej ale premieta aj politika.

Odmietnutý prejav


V Jeruzaleme sa vedľa seba objavia zaujímavé kombinácie štátnikov, napríklad republikánsky viceprezident USA Mike Pence a predsedníčka dolnej komory amerického kongresu za demokratov Nancy Pelosiová, ale aj ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj.

"V jednom prípade je pozoruhodná skôr neúčasť než účasť. A to u poľského prezidenta Andrzeja Dudy, "upozornil blízkovýchodný spravodajca ČT David Borek. Duda sa rozhodol, že na pripomienkovú akciu do Jeruzalema nedorazí potom, čo organizátori odmietli jeho žiadosť o príhovor. Fórum pritom neorganizuje štát Izrael, ale ruský oligarcha Vjačeslav Moše Kantor.

"Najviac obetí holokaustu tvorili poľskí občania. A poľský prezident nedostane slovo? Povedal som to jasne, je to prekrútenie historickej pravdy! "Vysvetlil Duda. V Jeruzaleme chcel predstaviť poľský pohľad a hlavne sa brániť prípadným slovám šéfa Kremľa.

Ruskí politici v minulých týždňoch Poliakov obvinili, že nacistom uľahčili vyvražďovania Židov. Alebo že Poľsko prispelo k rozpútaniu druhej svetovej vojny. "Snažia sa presvedčiť (štátnikou), aby vo svojich prejavoch prijali poľský pohľad na ruský prístup k druhej svetovej vojne. To sú nehanebné metódy, "uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

"Je mi to ľúto, ale prezident Putin vedome šíri historické lži. Robí to účelovo. Pokúša sa tak vymazať zodpovednosť stalinského Ruska za rozpútanie druhej svetovej vojny spolu s nacistickým Nemeckom, "myslí si Duda.

Šustrová: Putin vedie antipoľskú kampaň


Podľa publicistky a bývalej predsedníčky rady Ústavu pre štúdium totalitných režimov Petrušky Šustrovej vedie Putin antipoľskú kampaň a je prirodzené, že sa prezidenta Poľska dotklo, že má vystúpiť ruský prezident a nie on. Pripomenula, že Poľsko má súčasne veľmi pošramotené vzťahy s Izraelom.

"Netanjahuovi ide dnes evidentne ďaleko viac o dobré vzťahy s Putinom ako s Poľskom," myslí si tiež publicista, bývalý diplomat a odborník na Poľsko Petr Janyška.

Slová ruských politikov medzitým ako prekrúcanie historických faktov odsúdil jednohlasne poľský Sejm, diskutoval o nich aj Európsky parlament. Poliaci navyše vnímajú izraelské fórum o holokauste ako konkurenčnú akciu k pripomienke 75. výročia oslobodenia koncetračného tábora v Osvienčime. Aj na tú sa do Poľska zídu desiatky delegácií z celého sveta.

Kto nás zradil ešte pred tým, ako začala II.sv vojna... Odtajnené dokumenty SSSR
31 | 12 | 2019 | Dominik Simon