DAVOS: Ukrajinský premiér dementoval fámy o nadchádzajúcej rezignácii. Neplánujem ísť nikam, vyhlásil
23 | 01 | 2020 I Dominik Simon / SITA

Ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk vo štvrtok oznámil, že neplánuje nikam odísť. Reagoval tak na "fámy", že on alebo jeho vláda by mohli čoskoro rezignovať. Hončaruk bol spočiatku vyhýbavý, keď došlo na túto tému počas sekcie otázok a odpovedí na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Neskôr však svoje zámery objasnil.


"Neplánujem ísť nikam. Máme úžasné vzťahy s prezidentom v rámci tímu," povedal v preplnenej miestnosti. “Nechcem šíriť fámy. Vláda neodchádza, vláda plánuje pokračovať v práci, neplánujeme žiadne rezignácie," vysvetlil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer odmietol rezignáciu, ktorú mu predložil premiér Hončaruk. Premiér sa pre rezignáciu prvotne rozhodol po tom, ako sa na verejnosti objavili nahrávky, na ktorých kritizuje prezidenta a hovorí o tom, že Zelenskyj nevie vôbec nič o ekonomike a niekto by mu mal vysvetliť, ako funguje ukrajinská mena. Podľa premiéra to však bola kompilácia "fragmentov z nahratých vládnych stretnutí", z ktorej obvinil bližšie neidentifikované "vplyvné skupiny".

Trump znovu oživuje obchodný boj s Európou kvôli digitálnej daňi
Po zabezpečení obchodného prímeria s Čínou sa teraz americký prezident obrátil na EÚ. Ak európske krajiny zavedú digitálnu daň, budú ohrozené ceny automobilov. EÚ tvrdí, že nová dohoda by mohla prísť „o niekoľko týždňov“. Informuje... Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon